Plukovník a gentleman, buddhista a gigolo. Herec Richard Gere slaví 70 let

tst tst
31. 8. 2019 14:39
Tuto sobotu se 70 let dožívá filmový gigolo i praktikující buddhista Richard Gere. Muž, který svými nejpopulárnějšími snímky nastartoval dvě filmové dekády. Prvně se proslavil Americkým gigolem z roku 1980. A podruhé o deset let mladším filmem Pretty Woman. Předtím i potom stihl spoustu věcí.
Americký gigolo byl první velkou rolí Richarda Gerea. | Video: Paramount Pictures

Americký gigolo

Pak už se stal hvězdou. Díky snímku Americký gigolo z roku 1980. Tu roli odmítl John Travolta, a umožnil tak Gereovi poprvé okusit, co je to obrovský úspěch. "Nemůžete brát lekce, jak se chovat, když se stanete slavnými," poznamenal herec. "Po Americkém gigolovi se mi změnil život, bylo to skvělé, ale také náročné," dodal mnohem později.

Kriminální drama režiséra Paula Schradera mu dalo možnost ztvárnit další rozpolcený charakter, narcistického antihrdinu, který se živí jako společník a jeho pracovní náplní je život v luxusu.

Tu roli kromě Travolty odmítl ještě Christopher Reeve. Gere se jí chopil se slovy, že s tou postavou nemá nic společného, že nevlastní oblek, nezná cizí řeči ani gay komunitu. "Měl jsem na to doslova dva týdny, tak jsem to prostě udělal," poznamenal lakonicky.

 

Právě se děje

Další zprávy