Po roce může brněnské kino Scala slavit. Alternativa táhne

Jitka Lanšperková
14. 10. 2014 12:06
Přesně rok od svého znovuotevření brněnské kino Scala neztrácí dech. Připravuje projekce Metropolitní opery i několikadenní vědecké konference.
Za první rok existence navštívilo Univerzitní kino Scala na 64 tisíc diváků.
Za první rok existence navštívilo Univerzitní kino Scala na 64 tisíc diváků. | Foto: Aeropolis

Brno - Přesně v polovině října slaví brněnský fenomén univerzitního kina první rok své existence a zdá se, že je co slavit. Za rok se do Scaly přišlo podívat na 64 tisíc diváků, za první čtvrtletí letošního roku se stalo třetím nejnavštěvovanějším jednosálovým kinem v republice, přes den funguje pro univerzitní účely a každý večer pro veřejnost, některé z filmů je schopné ve své programové nabídce udržet i půl roku.

"Byl to vydařený rok. Jsem velice překvapený, že se Scalu vůbec podařilo otevřít. Předvedli jsme poněkud nestandardní kousek, když jsme znovu otevřeli kino v době, kdy se kina spíše zavírají," komentuje první rok ředitel Scaly Radek Pernica.

Vychovat si vlastní diváky trvá roky

Scala si své brněnské diváky vychovává a učí je, že i alternativní obsah na plátně má smysl. Důkazem jsou hojně navštěvováné přímé přenosy z Metropolitní opery či baletu, které jsou pro Brno něco nového.

"Recepce brněnských diváků je dobrá. Nikde se neodehrává žádná krize. Avšak za rok lidi chodit do kina na alternativu jen tak nenaučíte, chce to čas," vyvsětluje Pernica.

Návštěvnost kina Scala se pohybuje kolem 4 tisíc měsíčně. V srpnu díky Brněnskému filmovému létu, kdy vstupné na vybrané filmy stálo pouhých 40 korun, navštívilo kino přes deset tisíc diváků. Další dvě brněnská jednosálová kina však Scalu jako konkurenta příliš nevnímají.

"Máme rozdílné cílové skupiny i zaměření, my cílíme spíše na starší generaci a rodiny s dětmi," tvrdí ředitel brněnské Lucerny Dušan Peprný.

Radek Pernica ředitel kina Scala přišel do Brna z Boskovic. Do budoucna plánuje udržet chod kina v nastaveném tempu a dotáhnout to třeba i ke kompletní rekonstrukci.
Radek Pernica ředitel kina Scala přišel do Brna z Boskovic. Do budoucna plánuje udržet chod kina v nastaveném tempu a dotáhnout to třeba i ke kompletní rekonstrukci. | Foto: Aeropolis

Na úbytek diváků kvůli Scale si nestěžuje ani dramaturg kina Art Mirsolav Maixner, i když připouští, že Scala přiláká více lidí. "S oběma brněnskými kiny máme dobré osobní i pracovní vztahy. Necílíme ve stejnou dobu na stejné publikum a nedáváme stejné filmy. To je základ," popisuje Maixner.

Samotní brňané si chválí hlavně programovou nabídku Scaly. "Před multiplexem dávám přednost Scale, nabízí mi totiž filmy, které jsou úspěšné na festivalech v zahraničí," tvrdí student Tomáš Černý ze Slatiny. Zatímco důchodkyně Anna Malečková do Scaly chodí pouze výjiměčně. "Jelikož to mám blíže do Lucerny, tak chodím spíše tam. Do Scaly se dostanu jen na živý přenos opery nebo baletu," říká Malečková.

Jediné univerzitní kino v Česku

Masarykova univerzita má své kino jako jediná v Česku. "Vedení univerzity si uvědomilo, jaký potenciál prostor kina Scala v samotném srdci Brna skýtá. Přes den jej tedy využívá jako vzdělávácí a konferenční prostor," říká Petr Dimitrov, jenž Masarykovu univerzitu v kině zastupuje. V nejbližší době pořádá univerzita ve Scale několikadenní akce jako 12. ročník konference Cyberspace, Muzeo 50 nebo Expozice nové hudby ve spolupráci s brněnskou filharmonií.

Studenti se do chodu kina zapojují na všech frontách, ať už sedí v promítací kabině, trhají lístky, pracují za barem nebo se starají o jedno večerní programové okno týdně v projektu Studentkého kina pod vedením Ústavu filmu a audiovizuální kultury.

"Považujeme tuto jednosemestrální příležitost vést své vlastní kino za jedinečnou praxi. Nikde jinde bychom v pozici začátečníků nedostali tolik protostoru jako ve Scale," pochvaluje si současná vedoucí studentského projektu Animotéka Andrea Stašková.

Vedení města Brna se rozhodlo uzavřít a vzdát se Scaly na podzim roku 2011. Kino bylo prodělečné a trpělo naprostým nezájmem brněnských diváků. Po několika měsících jednání se Masarykově univerzitě podařilo kino získat pro své účely a vytvořit tak jedinečné prostředí, kde se protíná studentský a univerzitní život s běžným fungováním kina.

 

Právě se děje

Další zprávy