Vítěz z Benátek přijede do Prahy na premiéru filmu Sacro GRA

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 4. 2014 13:27
Režisér Gianfranco Rosi je prvním dokumentaristou, který vyhrál na prestižním festivalu v Benátkách. Jeho snímek o lidech kolem římské okružní dálnice vstoupí do českých kin 5. května.
Gianfranco Rosi se Zlatým lvem z Benátek.
Gianfranco Rosi se Zlatým lvem z Benátek. | Foto: Reuters

Praha - Vítězný snímek festivalu v Benátkách, poetický dokument o okružní římské dálnici a lidech kolem ní s názvem Sacro GRA bude mít premiéru 5. května naráz ve vybraných šesti kinech, na DAFilms.cz i na televizním kanálu Film Europe Channel.

Do Prahy film přijede osobně podpořit režisér a držitel prestižního Zlatého lva Gianfranco Rosi do pražského kina Světozor.

Další projekce se ve stejnou dobu uskuteční v brněnském kině Scala, v královéhradeckém Biu Central, v olomouckém kině Pastiche Filmz, v kině Sněžník v Děčíně a v bratislavském kině Film Europe.

Rosiho film Sacro GRA o římské okružní dálnici (Grande Raccordo Anulare) v Benátkách zvítězil jako první dokument v historii. Navíc si cenu odnesl při oslavách jubilejního 70. ročníku. Dokumenty přitom loni byly součástí hlavní soutěže poprvé.

Podívejte se na ukázku z filmu Sacro GRA.
Podívejte se na ukázku z filmu Sacro GRA.

"Nikdy by mě nenapadlo, že vyhraju tak důležitou cenu za dokument," uvedl tehdy režisér. "Myslím, že na celou porotu udělala dojem poetická síla Rosiho filmu. Nic víc není třeba dodávat," podotkl italský režisér a šéf jury Bernardo Bertolucci.

Rosi ve snímku vcelku nezúčastněně nahlíží na nesourodé osudy lidí žijících poblíž dálnice. Od záchranáře ze sanitky, přes vědce, rybáře, přistěhovalce až po realitního magnáta. Natáčením strávil více než dva roky, dalších osm měsíců film stříhal.

Rosi v minulosti zaujal už například dokumentem Pod úrovní moře o životě malé nezávislé komunity žijící mimo běžnou civilizaci v kalifornské poušti.

Filmový portál DAFilms.cz připravuje k premiéře Sacro GRA retrospektivu Rosiho  předchozích snímků, ktrá nabídne od 5. do 11. května zdarma předchozí tři Rosiho snímky včetně prvotiny z roku 1993 Boatman, věnované specifickému životu v okolí indické řeky Gangy.

 

Právě se děje

Další zprávy