Tenorista Jonas Kaufmann přijíždí ve vrcholné formě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 4. 2014 17:42
Jeden z nejlepších tenoristů světa vystoupí v Praze i na letním festivalu v Českém Krumlově.
Jonas Kaufmann.
Jonas Kaufmann. | Foto: Profimédia

Praha - Německý tenorista Jonas Kaufmann se v rámci svého světového turné představí 10. dubna v pražském Obecním domě

Kaufman je považován za jednoho z nejlepších současných operních tenoristů a je držitelem mnoha předních světových hudebních ocenění včetně vítězství v posledním ročníku Mezinárodní operní ceny, která dostala přezdívku "operní Oscar".

Hned na začátku letošního turné mimořádně uspěl v newyorské Carnegie Hall. Nejnadšenější recenze dokonce uváděly, že má předpoklady, aby se stal největším tenoristou všech dob.

Jonas Kaufmann v MET. Podívejte se.
Jonas Kaufmann v MET. Podívejte se.

Recenzent New York Times dodal, že nejžádanější světový tenorista, strhující zpěvák a miláček publika předvedl naprosto výjimečný recitál, když zpíval s dojemnou vřelostí, mužnou intenzitou a silnými výškami.

A superlativy nešetřil ani Wall Street Journal: „Německý tenorista Jonas Kaufmann má vše, sametový a zároveň zvonivý tón, schopnost nechat s lehkostí plynout vysoké tóny. A nesmíme také zapomenout na jeho žhavý, latinský vzhled. Kaufmann skutečně dosáhl v posledních letech naprostého vrcholu slávy.“

Od vystoupení Luciana Pavarottiho v roce 1994 byl Jonas Kaufmann prvním, koho Metropolitní opera v New Yorku pozvala s vlastním recitálem. A zatímco Pavarottimu se této pocty poprvé dostalo až po dvaceti letech od jeho debutu v MET, Kaufmann se dočkal už po pěti letech.

Jonas Kaufmann v La Scale.
Jonas Kaufmann v La Scale.

Začínal v rodném Německu a průlom v jeho kariéře na světových scénách nastal v červenci 2009, kdy byl za svého Lohengrina v Bavorské státní opeře v mezinárodním tisku oslavován jako zjevení. Později si prošel slavné tenorové role, jakými jsou Don José v Bizetově Carmen, Cavaradossi v Pucciniho Tosce či titulní role ve Verdiho opeře Don Carlos, a zpíval v předních operních domech včetně milánské La Scaly, Královské opery Covent Garden či newyorské Metropolitní opery.

Uznání získal například svým ztvárněním titulní role v Massenetově opeře Werther v pařížské Opéra Bastille či role Siegmunda ve Wagnerově Valkýře v Metropolitní opeře.

V Praze charismatický Kaufmann zazpívá potřetí. V létě pak vrátí, aby zahájil 18. července Mezinárodní hudební festival Český Krumlov.

 

Právě se děje

Další zprávy