Nejočekávanější filmy roku 2019: Vyvrcholí ságy Star Wars i Avengers, přijde Lví král

Kultura Kultura
26. 12. 2018 16:00
Vybrali jsme 60 nejočekávanějších filmů příštího roku. Jsou mezi nimi disneyovky Aladdin a Lví král, završení hollywoodských sérií Avengers a Hvězdné války, novinky uznávaných režisérů Quentina Tarantina, Richarda Linklatera a Pedra Almodóvara či nové filmy Jiřího Mádla, Julia Ševčíka či Václava Marhoula.
Kafarnaum kina uvedou v únoru. | Video: Sony Pictures

Kafarnaum

Scénář a režie: Nadine Labakiová, česká premiéra 21. února

Čtyřiačtyřicetiletá libanonská herečka a režisérka Nadine Labakiová se letos stala hvězdou festivalu v Cannes, kde si její snímek Kafarnaum vysloužil čtvrthodinový potlesk vestoje a následně získal cenu poroty.

Kafarnaum vypráví o dvanáctiletém chlapci ze slumů současného Libanonu, který zažaluje rodiče za to, že mu dali život. Hrdinu ztvárnil dnes třináctiletý Syřan, který s rodinou roku 2012 prchl před občanskou válkou do Libanonu a následně tam přežívali v obtížných podmínkách na ošoupané matraci, položené na holé zemi ve stísněném bytě.

V jedné bejrútské ulici chlapce později objevila režisérka Labakiová a nabídla mu, aby se stal hvězdou jejího filmu. "Ví, o čem ve snímku mluvíme, odráží se to v jeho očích," konstatovala režisérka, která Kafarnaum natočila výhradně s neherci.

Momentálně je Kafarnaum na užším seznamu snímků, které mají šanci získat Oscara pro nejlepší cizojazyčný film.

 

Právě se děje

Další zprávy