Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Harrison Ford a Sean Connery na snímku z třetího dílu Indiana Jonese.
Harrison Ford a Sean Connery na snímku z třetího dílu Indiana Jonese. | Foto: Paramount Pictures

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989), celosvětové tržby 474,2 milionu dolarů

Ve třetím dílu Spielbergovy nejznámější ságy archeolog Indiana Jones čelí nacistům v honbě za památným Svatým grálem. Hrdinovi, jehož opět ztvárnil Harrison Ford, tentokrát pomáhá jeho odcizený otec hraný Seanem Connerym, tedy veteránem série o Jamesi Bondovi. Větší důraz než na samotný Svatý grál film klade na jejich nevyřešený vztah, jenž do ságy vnesl vítaný druh humoru.

Spielberg tentokrát vytvořil nejvýpravnější z dobrodružství Indiany Jonese. Po smíšených reakcích na prostřední díl Chrám zkázy, jejž režisér dnes zpětně označuje za nepovedený, natáčel Poslední křížovou výpravu ve Španělsku, Itálii, Velké Británii, Turecku i Jordánsku - závěrečná část snímku se odehrává v tamním skalním chrámu Petra. Tomu film výrazně pomohl k nárůstu turistického ruchu.

Úspěch série o Indianovi Jonesovi bývá kromě kvalitních scénářů a skvělého výkonu Harrisona Forda přičítán tomu, jak režisér střídá kulisy a barvy, rychlým a svižným střihem udává tempo, pracuje se zapamatovatelnou hudbou Johna Williamse nebo vymýšlí působivé trikové scény.

 

Právě se děje

Další zprávy