Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Ready Player One: Hra začíná je film, kterým se režisér Steven Spielberg vrací k žánru sci-fi. Fikční svět mu ale nedrží pohromadě, tvrdí Kamil Fila.

Ready Player One: Hra začíná (2018), celosvětové tržby 476,1 milionu dolarů

Spielbergův zatím nejnovější film česká kina promítají teprve od konce minulého měsíce. Ready Player One: Hra začíná, adaptace stejnojmenného knižního hitu pro mládež, se odehrává v roce 2045, kdy lidé před nevlídnou současností prchají do virtuální reality. V tomto světě děti, dospělí i korporace pasou po takzvaném velikonočním vejci, jak se v žargonu říká překvapením ukrytým ve videohrách pro nejšikovnější hráče.

Spielberg natočil snímek, z něhož "jde dětem a mládeži hlava kolem a jejich rodiče se přitom mezi virtuálními orgiemi nostalgicky noří do minulosti", napsal server Aktuálně.cz. "Opět láskyplně boří hranici mezi vysokým a nízkým uměním, jako to dělal běžně v průběhu své kariéry. Film není jen Indianou Jonesem pro generaci dnešních náctiletých, ale i připomínkou, že kdesi pod těmi nejvíce 'krutopřísnými' popkulturními legracemi se skrývá skutečnost, na niž je dobré nezapomínat."

V amerických kinech dosud Ready Player One utržilo 115,8 milionu dolarů, při započtení tržeb ze zahraničí včetně České republiky se částka vyšplhá na stávajících 476 milionů dolarů. Autor knižní předlohy Ernest Cline již avizoval, že pracuje na pokračování.

 

Právě se děje

Další zprávy