Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Video: Paramount Pictures

Tintinova dobrodružství (2011), celosvětové tržby 374 milionů dolarů

Před sedmi lety se Steven Spielberg jako režisér a Peter Jackson coby producent rozhodli složit poctu Tintinovi, hrdinovi knih a komiksů dnes již nežijícího belgického autora publikujícího pod pseudonymem Hergé.

Dobrodružný film Tintinova dobrodružství, jenž spojuje motivy ze tří Hergého sešitů, vypráví o pátrání mladého reportéra a jeho psa Filuty po modelu lodi, jež je středem několik set let staré záhady.

"Je to ambiciózní a živelný kus, nesrovnatelně chytřejší než běžné rodinné 3D snímky," konstatoval kritik Roger Ebert, který chválil věrnost vizuální podoby vůči původním tintinovským komiksům i to, jak Spielberg hravě pracoval s 3D - místo tradiční animace zvolil pokročilou techniku takzvaného motion-capturingu.

Filmu se jako prvnímu titulu, za nímž nestálo studio Pixar, podařilo získat Zlatý glóbus pro nejlepší animovaný snímek. Oscara neobdržel, celosvětově však utržil téměř 374 milionů dolarů. Jeho rozpočet čítal 135 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy