Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Video: DreamWorks

Zachraňte vojína Ryana (1998), celosvětové tržby 481,8 milionu dolarů

Už pro slavnou, téměř půlhodinovou úvodní scénu s vyloděním spojeneckých vojsk na pláži v Normandii se film Zachraňte vojína Ryana stal symbolem kinematografie 90. let minulého století.

Spielbergův snímek v hlavní roli s Tomem Hanksem opět o kus posunul realistické zobrazení válečného konfliktu na plátně. Za nejbližší tomu, co zažili, jej označili mnozí veteráni druhé světové války. Spielberga za Zachraňte vojína Ryana chválili i kolegové z branže Quentin Tarantino či dnes již nežijící Robert Altman. "Použití násilí ve filmu je opodstatněné, protože Spielberg se snaží ukázat brutalitu toho, co se opravdu dělo," hájil zvolený postup režisér Brian De Palma.

"Když jsme první den točili vylodění, vlezl jsem do lodi, přede mnou se spustila rampa a pozoroval jsem, jak jedna, druhá, třetí, čtvrtá řada chlapů padá, zasaženi kulkou. Samozřejmě to bylo v mojí hlavě. Věděl jsem, že se jedná o triky, ale stejně jsem nebyl připravený, nakolik to bude působit opravdově," vzpomínal herec Tom Hanks na natáčení, při němž Spielberg dbal na realismus a nechal stavět repliky skutečných lokací, případně v nich přímo natáčel. Po úvodní, oslnivě násilné scéně nicméně Zachraňte vojína Ryana vedl k tradičnějšímu způsobu vyprávění.

Film se v Americe stal komerčně nejúspěšnějším titulem roku 1998 a získal jedenáct nominací na Oscara, z nichž proměnil pět - Steven Spielberg převzal sošku za režii.

 

Právě se děje

Další zprávy