Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Foto: ČTK/AP

Steven Spielberg, 10,010 miliardy dolarů

Třiadvacet Spielbergových filmů, z nichž pouze čtyři jsou pokračováními - tři o Indianovi Jonesovi a jeden ze světa Jurského parku -, podle nynějších údajů celosvětově utržilo 10,010 miliardy dolarů. Jedenasedmdesátiletý režisér navíc nezpomaluje. Během uplynulých čtyř let do biografů uvedl čtyři novinky, nyní pracuje na remaku muzikálu West Side Story a s Harrisonem Fordem se chystá natočit pátého Indianu Jonese.

"Nevěděl jsem nic o tom, jestli budu mít nějakou kariéru. Jen že mi to zaplní volný čas a že mi to dává dost uspokojení," vzpomínal Steven Spielberg na své začátky v loňském dokumentu televize HBO. "Jakmile jsem dokončil jeden snímek, hned jsem chtěl začít dělat na dalším. Protože jsem se při natáčení cítil tak nesmírně dobře."

V historické tabulce nejúspěšnějších filmařů je za jedenasedmdesátiletým Spielbergem nyní na druhém místě šestapadesátiletý autor adaptací Pána prstenů a Hobita Peter Jackson s 6,52 miliardy dolarů, třetí pak třiapadesátiletý režisér akčních Transformers Michael Bay s celosvětovými tržbami 6,45 miliardy dolarů.

Čtvrtý skončil třiašedesátiletý James Cameron, jenž 4,9 miliardy ze svých celkových 6,1 miliardy utržil za pouhé dva velkofilmy - Titanic a Avatar. Pátým nejvýdělečnějším režisérem současnosti je pak s 5,3 miliardy dolarů čtyřiapadesátiletý David Yates, jenž zfilmoval čtyři romány o Harrym Potterovi a po nedávných Fantastických zvířatech nyní pracuje na dalším snímku dle předlohy J. K. Rowlingové.

Do žebříčku komerčně nejúspěšnějších režisérů v nejbližší době nejspíš výrazněji zasáhnou bratři Anthony Russo a Joe Russo, kteří stojí za superhrdinskými filmy o Captainu Americovi a především za velkorozpočtovými Avengers. Zatím tituly obou bratří utržily 1,99 miliardy dolarů. Tuto částku již příští týden nejspíš začne výrazně posouvat další díl Avengers: Infinity War.

 

Právě se děje

Další zprávy