Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Video: Universal

Ztracený svět: Jurský park (1997), celosvětové tržby 618,6 milionu dolarů

Druhý díl ságy vysvětluje, že zničením Jurského parku dinosauři ještě definitivně nevyhynuli. Děj se přesouvá na utajený ostrov, kde byli ještěři pěstováni. Skupina vědců, která tu chce dinosaury studovat, musí zápasit s profesionálními lovci, kteří by zvířata rádi odchytili a převezli do zoo.

Také druhý Jurský park vznikl podle knižní předlohy letos šestašedesátiletého Michaela Crichtona a znovu o kus posunul možnosti trikových scén. "O příšerách v tomto filmu je možné říct, že neprozrazují jakékoliv náznaky použití zvláštních efektů. Jako by skutečně existovaly a chodily po Zemi. Tentýž realismus bohužel nelze najít u postav," konstatoval například vlivný filmový kritik Roger Ebert.

Na natáčení snímku přes jeho nebývalý komerční úspěch v dobrém nevzpomíná ani Spielberg. "Vyčítal jsem si to, byl jsem čím dál netrpělivější. Přimělo mě to, abych posléze zase natočil film se skutečnými mluvícími lidmi. U Ztraceného světa jsem občas měl pocit, že vyrábíme jen tiché obrazy k scénám, v nichž se křičí. Říkal jsem si: A to je vše? To mi nestačí," říká zpětně režisér, který s tímto dílem ságu Jurský park zřejmě navždy opustil.

 

Právě se děje

Další zprávy