Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Tom Cruise ve filmu Válka světů.
Tom Cruise ve filmu Válka světů. | Foto: Paramount Pictures

Válka světů (2005), celosvětové tržby 591,7 milionu dolarů

Volnou adaptaci románu H. G. Wellse o invazi Marťanů na Zemi natočil Steven Spielberg v minulé dekádě, příběh však přesadil do současné Ameriky. Tom Cruise hraje rozvedeného dělníka, který se po invazi krvelačných mimozemšťanů musí postarat o bezpečí dcery a syna.

Spielberg nabídku natočit scénář přijal, prý reflektovala, co tehdy zažíval v osobním životě, i to, co celospolečensky cítil po teroristických útocích z 11. září 2001. Úspěchu filmu bývá přičítáno, že sleduje konkrétní osud jedné rodiny, nikoliv širší konflikt po globální stránce, jako to v 90. letech udělal třeba režisér Roland Emmerich ve svém sci-fi Den nezávislosti.

Spielberg též ve Válce světů zužitkoval některé apokalyptické obrazy z druhé světové války a holokaustu, o něž se tento autor historického Schindlerova seznamu dlouhodobě zajímá.

Natáčení Války světů proběhlo v tajnosti, prý ani herci pořádně nevěděli, jak budou mimozemšťané vypadat, a bulvární deník The Sun prorokoval, že tajnostmi opředený film v USA utrží přes 200 milionů dolarů. To se skutečně stalo během pouhých čtyř týdnů. Později Válka světů získala šest nominací na Oscara, ve všech kategoriích ale prohrála s novodobým King Kongem režiséra Petera Jacksona.

 

Právě se děje

Další zprávy