Jihlavské filmové experimenty: Oslavy revoluce očima vrtačky, romance s klávesnicí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 9:00
Experimentální sekce festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava letos uvádí vizuální zpochybnění oslav sametové revoluce, film Zbyňka Baladrána odkazující k Beckettovi nebo metaforu o neuchopitelné situaci Hongkongu. Diváci uvidí také podivnou japonskou romanci, která se změnila v mord, nebo izraelskou meditaci inspirovanou hororem Noc oživlých mrtvol.
Snímek z Katastrofy.
Snímek z Katastrofy. | Foto: MFDF Ji.hlava

Katastrofa

Režie: Zbyněk Baladrán

Kamera mechanicky putuje prostorem, v němž jsou rozprostřeny různé "předměty doličné", opatřené evidenčním číslem. Prostor zaplněný běžnými věcmi však narušují "zuby" digitální temnoty, jež problematizuje povahu vyobrazovaného.

"Je to jako procházet se jeskyní osvětlené malou lampou," říká ženský hlas v komentáři. "Kam dopadne světlo, to existuje," pokračuje. A přitom zve diváky do záhadného, komplikovaného světa, který nepůjde uchopit pouhými smysly.

Uznávaný experimentátor a umělec Zbyněk Baladrán názvem svého nového snímku odkazuje k dramatu Samuela Becketta z roku 1982 o výsleších disidentů, vytvořenému pro Václava Havla. A pomocí deseti krátkých komentářů uvažuje nad povahou reality, zločinu i mediálních manipulací.

 

Právě se děje

Další zprávy