Jihlavské filmové experimenty: Oslavy revoluce očima vrtačky, romance s klávesnicí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 9:00
Experimentální sekce festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava letos uvádí vizuální zpochybnění oslav sametové revoluce, film Zbyňka Baladrána odkazující k Beckettovi nebo metaforu o neuchopitelné situaci Hongkongu. Diváci uvidí také podivnou japonskou romanci, která se změnila v mord, nebo izraelskou meditaci inspirovanou hororem Noc oživlých mrtvol.
Snímek ze Před zhroucením Mont Blancu.
Snímek ze Před zhroucením Mont Blancu. | Foto: MFDF Ji.hlava

Před zhroucením Mont Blancu

Režie: Jacques Perconte

Uznávaný francouzský experimentátor uvádí svůj nový snímek stařičkou černobílou fotografií hory Mont Blanc. Hned poté už ale titulky vyvedené jako programátorský proud písmen zahltí celou obrazovku - a prozradí, že doménou tohoto tvůrce je manipulace obrazu pomocí algoritmů.

Perconte také ve své novince rozkládá krajinu rejem digitálních "chyb", aby nahlodal přirozené vnímání diváků a zrušil hranici mezi konkrétními a abstraktními výjevy. Sledujeme záznam skutečnosti, nebo animaci? Zavaluje nás digitální šum, mlha, či jsme obětí sněžné slepoty?

Staré mapy se mění ve virtuální plochy a na pozadí uhrančivých animátorských her režisér klade otázky ekologické povahy. V jeho snímku je vrchol Mont Blancu virtuální, až abstraktní, ale režisér se táže, zda se takovým vlivem klimatických změn nestane i doopravdy, zda nejsme poslední generací, která se na něj může podívat.

 

Právě se děje

Další zprávy