Jednu sekci festivalu v Torontu vyhrál krátký film Darji Kaščejevy z FAMU

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 9. 2023 23:53
Snímek Electra režisérky Darji Kaščejevy, posluchačky pražské FAMU, tuto neděli zvítězil v sekci krátkých filmů na prestižním festivalu v kanadském Torontu. Autorka byla už s předchozím krátkometrážním dílem Dcera nominovaná na amerického Oscara a získala studentskou cenu Akademie filmového umění a věd USA.
Film Elektra vypráví o dívce, která si buduje vztah k vlastnímu tělu a sexualitě. | Video: Maur film

Ve snímku Electra sleduje Kaščejeva příběh mladé ženy, která se zkoumáním vlastních vzpomínek snaží vymezit vůči matce a pochopit komplikovaný vztah k otci. Autorka stejně jako u předchozího snímku Dcera pracovala s loutkami, které kombinovala s pixilací, což je technika využívající herce jako objekty pro animaci.

Hlavní diváckou cenu torontského festivalu, jenž skončil tuto neděli, si odnáší satirický film American Fiction neboli režisérský debut scenáristy a spisovatele Corda Jeffersona. Ten se podílel na sériích Boj o moc nebo Watchmen. Jeho novinka s hercem Jeffreyem Wrightem v hlavní roli se zaměřuje na způsob, jakým běloši vnímají díla černošské kultury.

Hrdina, afroamerický spisovatel, zažívá obrovský úspěch, když napíše úmyslně hloupý román o "černošském stylu života". K tomu ho donutí pracovníci nakladatelství, kteří mu opakují, že jeho tvorba není "dost černošská".

Výsledkem je román plný toho, co autor považuje za největší stereotypy o lidech s tmavou barvou pleti. Film vznikl adaptací knihy dnes šestašedesátiletého spisovatele Percivala Everetta z roku 2001.

Festival v kanadském Torontu bývá někdy považován za předzvěst Oscarů. V minulosti tuto nejprestižnější americkou filmovou sošku získaly v Torontu oceněné tituly Země nomádů, Králíček Jojo nebo Zelená kniha.

Vítězem festivalu se stalo American Fiction s hercem Jeffreyem Wrightem (vpravo) v hlavní roli.
Vítězem festivalu se stalo American Fiction s hercem Jeffreyem Wrightem (vpravo) v hlavní roli. | Foto: MGM

Letos tomu může být jinak, kvůli probíhající stávce hollywoodských scenáristů a herců byl festival hůře obsazený, napsal server Variety.com, přestože jeho kritik zároveň označuje American Fiction za "jeden z nejlepších režisérských debutů od dob Americké krásy", natočené Samem Mendesem v roce 1999.

Na rozdíl od festivalů v Cannes nebo Benátkách nerozhoduje o vítězi v Torontu odborná porota, nýbrž diváci, a to již od roku 1978. V letošním hlasování publika se za vítězným American Fiction na druhém místě umístilo komediální drama The Holdovers režiséra Alexandera Paynea zasazené do 70. let minulého století. Protagonista, zakřiknutý učitel, v něm o Vánocích dohlíží v internátu na žáky, kteří se nemohou vrátit domů.

Na třetím místě skončil film Chlapec a volavka japonského režiséra Hajaa Mijazakiho. Na festivalu se představil též snímek Hranice od Agnieszky Hollandové, jejž koprodukovala česká společnost Marlene Film Production.

 

Právě se děje

Další zprávy