Britové rozhodli: Bonda hrál nejlépe Connery, současný představitel propadl

Kultura Radio Times, Kultura
10. 8. 2020 15:45
Čtvrt roku předtím, než do kin vstoupí zřejmě poslední bondovka s Danielem Craigem v hlavní roli, britský časopis Radio Times uspořádal anketu o tom, kdo byl nejlepším představitelem agenta 007. Přes 14 tisíc respondentů vybralo dnes devětaosmdesátiletého Seana Conneryho. Hlasovali ve třech kolech.
Parkourová honička z Craigovy první bondovky Casino Royale. | Video: Eon Productions

Daniel Craig

U čtenářů Radio Times se oblibě netěší současný představitel Jamese Bonda. Dvaapadesátiletý Daniel Craig byl dříve známý z filmů Road to Perdition nebo Mnichov, jako Bond debutoval roku 2006 v Casinu Royale, částečně natáčeném v Česku.

Od té doby účinkoval ve Quantum of Solace, Skyfall a zatím posledním Spectre z roku 2015, na nějž by letos na podzim mělo navázat Není čas zemřít. V něm již Bond skončil aktivní službu a užívá si odpočinku na Jamajce, dokud jej starý přítel Felix Leiter ze CIA nepožádá o pomoc při záchraně uneseného vědce.

"Neustále se u téhle role ptám, jestli hraju hrdinu, nebo záporňáka, který jen pracuje pro ty hodné," řekl jednou Craig, podle nějž by diváci v průběhu filmu měli o jeho Bondovi pochybovat a teprve na konci seznat, že jde o pozitivní postavu. Za svého nejoblíbenějšího předchůdce Craig označil Seana Conneryho, přestože se jej prý nesnaží napodobit.

Jeho Bond má důrazem na fyzické souboje blíž k současným akčním hrdinům ze sérií o agentu Bourneovi nebo Mission: Impossible, zároveň je oproti dřívějším představitelům citlivější a častěji pochybuje o smysluplnosti svého konání. Například snímek Skyfall označila kritička Jindřiška Bláhová v Hospodářských novinách za "výjimečný akční film o boji dvou protichůdných sil v době, kdy neexistují jasné hranice mezi dobrem a zlem", který spojuje původní flemingovské prvky série s hrozbami moderního světa i vývojem žánru. Craig v anketě přesto skončil předposlední.

 

Právě se děje

Další zprávy