Britové rozhodli: Bonda hrál nejlépe Connery, současný představitel propadl

Kultura Radio Times, Kultura
10. 8. 2020 15:45
Čtvrt roku předtím, než do kin vstoupí zřejmě poslední bondovka s Danielem Craigem v hlavní roli, britský časopis Radio Times uspořádal anketu o tom, kdo byl nejlepším představitelem agenta 007. Přes 14 tisíc respondentů vybralo dnes devětaosmdesátiletého Seana Conneryho. Hlasovali ve třech kolech.
Ve známé scéně ze Žít a nechat zemřít musel James Bond skákat po krokodýlech. | Video: Eon Productions

Roger Moore

Britský sir Roger Moore, který zemřel před třemi lety, v anketě čtenářů Radio Times skončil čtvrtý. Dříve ztvárnil westernového karbaníka nebo tajného agenta Simona Templara. Jamese Bonda hrál v sedmi filmech v letech 1973 až 1985, začal titulem Žít a nechat zemřít a rozloučil se Vyhlídkou na vraždu.

"Bond v Mooreově podání nebyl velký rváč, spíš inteligentní detektiv vybavený neuvěřitelným množstvím technických udělátek, která mu pomáhala v boji s padouchy. Byl rovněž největším svůdcem a v posteli mu končilo nejvíce žen v dějinách série. A samozřejmě byl i největší vtipálek, muž, který se suchým anglickým humorem vysmívá smrti do tváře a prakticky ihned si na plátně zajišťuje nesmrtelnost," napsal v Hospodářských novinách kritik Kamil Fila.

Podle něj Moore navždy předefinoval bondovky "několika generacím diváků a divaček jako zábavu, kde vítězí styl, elegance, požitkářství a klukovské hračičkovství", zároveň však "ztělesňoval absolutní nadřazenost bohatého bílého muže pozdního středního věku nad všemi ostatními, byl zosobněním snu o tom, že britský imperialismus neskončil".

Ve své autobiografii nazvané My Word Is My Bond napsal Moore, že na samém začátku bondovské ságy nabídku nedostal, přišla teprve poté, co se s postavou rozloučil jeho předchůdce Sean Connery.

Moore kvůli agentovi 007 změnil účes a zhubl. "Hraji ho jinak než dřívější Bondové. Nejsem takový ten chladnokrevný zabijácký typ. Jde mi hlavně o to, aby se lidi zasmáli," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy