Americká kina vzývají filmovou hrůzu od Finchera i Satanistů

Kultura Kultura
6. 10. 2014 12:29
Nejvíc diváků amerických a kanadských kin o víkendu navštívilo projekce thrilleru Zmizelá od Davida Finchera, ale srovnatelné množství vidělo i horor Annabelle.
Rosamund Pike ve filmu Zmizelá.
Rosamund Pike ve filmu Zmizelá. | Foto: Cinemart

Praha - Thriller Zmizelá s Benem Affleckem a Rosamund Pike v hlavních rolích vidělo o víkendu nejvíc návštěvníků amerických a kanadských kin. Očekávaný snímek Davida Finchera si po premiéře připsal 38 milionů dolarů.

Zmizelá vypráví podle bestselleru Gillian Flynn příběh muže, který se dostane do podezření z vraždy své manželky, která záhadně zmizí.

"Odlehčenost a zábavnost Zmizelé a vyžívání se v posunutých hranicích reality vyvolává dojem uklidňující nadsázky, díky níž se zobrazované alarmující a neustále se stupňující zvrácenosti jeví úsměvně. Čím déle ale od projekce Zmizelé uplyne, tím víc z ní vystupuje pravdivost a přesah do skutečného života," napsal recenzent Aktuálně.cz Martin Svoboda a filmu dal devadesát bodů ze stovky možných.

Ani první rozpačité reakce kritiků neodradily diváky od návštěvy hororu Annabelle. Vyznavači Satana za sebou nechávají potoky krve a Zlem posedlou hlavní hrdinku Annabelle a diváci jim za to poslali je o pár set tisíc dolarů méně než Zmizelé.

Annabelle je prequelem snímku ceněného hororového tvůrce Jamese Wana V zajetí démonů. V českých kinech potěší milovníky klasických lekaček od čtvrtku 9. října.

Minulý týden vydělal další thriller Equalizer 35 milionů dolarů, nyní k nim přidal dalších 19, a i když klesl na třetí místo žebříčku, producenti filmu s Denzelem Washingtonem v hlavní roli mohou být nadmíru spokojení.

Podobné uspokojení rozhodně zažívají i tvůrci stop-motion animáku Škatuláci, kteří si připsali na konto přes 12 milionů dolarů a celkově už překročili hranici třiceti milionů.

Na deváté příčce žebříčku se stále ještě drží Strážci galaxie, kteří jsou nejúspěšnějším snímkem letošní nepříliš výdělečné letní sezony Hollywoodu. Jejich zisk dosáhl 323 milionů dolarů. Celkově ovšem Hollywood ve třetím čtvrtletí vykázal pád příjmů o 13 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy