VIDEO Interstellar se loučí s naší galaxií. Míří do IMAXů

jla
3. 10. 2014 9:39
Christopher Nolan nezklamal. Jeho Interstellar bude následovat Temného rytíře do IMAXu na sedmdesátimilimetrových kopiích.
Foto: Paramount

Praha - Společnost Paramount vypustila do světa poslední trailer k jednomu z nejočekávanějších filmů letošního roku. Zároveň potvrdila, že se Nolanova sci-fi Interstellar bude promítat i v kinech, ve kterých stále přežívají klasické velkoformátové projektory.

Podívejte se na trailer k Nolanovu filmu Interstellar.
Podívejte se na trailer k Nolanovu filmu Interstellar.

Projekce ve velkoformátových kinech ze 70 mm pásu v kombinaci s digitální zvukovou stopou nabízí divákům kvalitnější filmový zážitek než běžné, digitální, projekce. Obraz je světlejší, ostřejší a čistší.

Velkoformátové projekce jsou ale technicky a finančně velmi náročné, nehledě na vysoké náklady na výrobu příslušné filmové kopie. Po celém světě zbývá takovýchto kin něco málo přes tři stovky.

Dočkáme se i v Česku

Na oficiálních stránkách filmu je tedy uveden seznam vybraných IMAXů se 70 mm projektory, ale pouze na území Spojených států a Kanady. 70 mm kopie by se však měla dostat i do Evropy. Ředitel společnosti CinemaCity Oldřich Kubišta minulý týden v pořadu Filmshot potvrdil, že jeden z takových projektorů je stále v projekční kabině na pražské Flóře.

Celý humbuk kolem kvality projekce vyvolal sám režisér, který si výslovně přeje, aby diváci měli možnost vidět film v jeho nejlepší možné kvalitě. Spolu s producenty se rozhodl uvést Interstellar v IMAXových kinech o dva dny dříve oproti plánované premiéře, tedy už 4. listopadu.

Zachrání McConaughey život na Zemi?

Nolan: příběh našeho filmu je založen na Einsteinových teroiích.
Nolan: příběh našeho filmu je založen na Einsteinových teroiích.

Jak je u Christophera Nolana zvykem, o příběhu toho příliš mnoho neprozrazuje. Prozatím je jasné, že oscaroví herci Matthew McConaughey a Anne Hathaway společně poletí prozkoumat vzdálené planety, které by mohly zdevastovanému lidstvu na planetě Zemi pomoci.

Cestování nekonečnem jim budou komplikovat nejen černé díry. "Všechno v našem příběhu vychází z Einsteinových teoríí o nekonečnosti vesmíru a černých dírách," potvrzuje fyzik a autor scénáře Kip Thorne.

V dalších rolích se představí například Nolanův oblíbenec Michael Caine, Jessica Chastain nebo Casey Affleck, bratr slavného Bena Afflecka. Atmosféru podrthne hudba jednoho z nejznámnějších filmových skladatelů Hanse Zimmera.

Interstellar vkročí do českých kin 6. listopadu letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy