Revoluční divadelní květen. Od Havla ke Kafkovi přes Rusko

Kultura Kultura
1. 5. 2014 14:22
Vybrali jsme nejzajímavější květnové premiéry v českých divadlech. Velvet Havel Na zábradlí, Unaveni slunce v Pzni a Kafka ve Švanďáku.
Velvet Havel v Divadle Na zábradlí.
Velvet Havel v Divadle Na zábradlí. | Foto: KIVA

Divadelní tipy - V květnu budou divadelní premiéry účtovat s minulostí. Představí se hned několik historických revolučních období 20. století a také dílo Franze Kafky, jenž způsobil převrat v literatuře.

Když vás zajímá, co otřáslo světem, návštěvu divadla rozhodně nevynechejte!

Velvet Havel (Divadlo Na zábradlí)

Divadlo Na zábradlí se v nové premiéře Velvet Havel obrací k revolučním dějinám Československa, konkrétně k těm, které jsou spojené s Václavem Havlem.

Autorský hudebně-divadelní projekt skladatele Miloše Orsona Štědroně a režiséra Jana Friče ale není důslednou Havlovou biografií. Nabízí volné variace na témata z jeho tvorby, ale i z jeho života disidenta, vůdce sametové revoluce a našeho nejvýznamnějšího polistopadového politika.

Velvet Havel.
Velvet Havel. | Foto: KIVA

Kabaretní rámec této produkce naznačuje i seznam postav, ze kterých jenom tři jsou skutečné - samotný Havel (Miloslav König), jeho strýc Miloš (Petr Jeništa) a první žena Olga (Marie Spurná). Další účinkující představí postavy Múzy a Univerzála a doplní divadelní pasáže živou hudbou.

Podle Štědroně je Havlovo místo v československých dějinách nezpochybnitelné. "Myslím si, že jeho velikost nespočívá jen v jeho dramatickém a filozofickém díle, ale také, a možná i více, v jeho celkové osobnosti, vystupování na veřejnosti, zkrátka v jeho bytostném založení coby 'zoon politikon - tvor společenský'. V tomto smyslu chápeme Havla jako pokračovatele Masaryka," uvedl Štědroň.

V duchu absurdní dramatiky nabízí i jiný výklad. Havlův téměř neskutečný životní příběh totiž podle něj působí jako přímé pokračování linie velkých (ne)skutečných ikonických archetypů. Od Golema přes Švejka a Robota až k Havlovi. Havel člověk měl dobré i špatné vlastnosti, zatímco Havel ikona, Havel pomník, Havel stroj lidskými nemocemi netrpí.

Velvet Havel.
Velvet Havel. | Foto: KIVA

"Snažil jsem se podat tuto dvojlomnost Havlovy osobnosti za pomoci skutečných postav z jeho života. Ať už Miloše Havla, jeho strýce, jakéhosi moderátora celého kusu a jediného filmového producenta hollywoodského střihu, kterého jsme kdy měli, tak volně pojatých Havlových žen (Olga a Múza). Či postavy Univerzála, který ztělesňuje figury a figurky světové i domácí politiky. Důležitou okolností Havlova života byla navíc velmi tenká hranice mezi soukromým a veřejným prostorem. V mládí se pohyboval ve vysokých společenských kruzích, za totality byl neustále sledován policií a od 90. let zase médii.

Velvet Havel.
Velvet Havel. | Foto: KIVA

"Velvet Havel je hudebním divadlem. Živá hudba umožňuje velkou stylizaci, havlovské téma se podle mě jinak zpracovat nedá. Proto může Václav Havel zpívat protestsongy, country i rapovat, Univerzál vyznávat lásku v italštině, Miloš swingovat, Olžiny emoce mohou mít podobu blues," dodal autor. Chtěl, aby inscenace Velvet Havel nebyla jen divadlem o Havlovi, ale i o nás a o naší době.

Premiéra 2. 5. a 3. 5. 19:00 v Divadle Na zábradlí. První repríza 14. 5.

Unaveni sluncem (Divadlo J. K. Tyla)

O něco dávnější doba poloviny 30. let je tématem nové inscenace Divadla J. K. Tyla v Plzni. Konkrétně se jedná o adaptaci oscarového filmu Nikity Michalkova Unaveni sluncem z roku 1994.

Unaveni sluncem.
Unaveni sluncem. | Foto: DJKT

V režii Natálie Deákové se nám představí příběh charizmatického ruského plukovníka a hrdinu revoluce Kotova, který si užívá zasloužený oddych s rodinou na letním sídle. Harmonické prostředí venkova ale naruší stupňující se napětí mezi Kotovem a Míťou. Ti jsou soky v osobním životě, ale představují i střet politických názorů.

Revoluční období v Rusku, reminiscence vojenského konfliktu a bojovnou ideologii komunismu Nikita Michalkov ukázal v kontrastu k pomalému životu na dači. Pro svou inscenaci plzeňští tvůrci zvolili divadelní adaptaci Petera Flanneryho. Bude zajisté zajímavé sledovat, jak s tímto - geograficky i časově vzdáleným - prostředím budou komunikovat.

Premiéra 3. 5. v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Další představení 8. 5. a 29. 5.

Proměna (Švandovo divadlo)

Švandovo divadlo v květnu uvede divadelní adaptaci povídky Proměna jednoho z nejvlivnějších spisovatelů všech dob, Franze Kafky.

Režisér Dodo Gombár na zkoušce Proměny.
Režisér Dodo Gombár na zkoušce Proměny. | Foto: Švandovo divadlo

Ponuré a absurdní univerzum Kafkových děl fascinuje lidstvo již více než sto let. Jeho postavy se ocitají ve světech, které jsou projekcí vlastního freudovského podvědomí, a proto mají s hmatatelnou realitou jen málo společného. To je velkou výzvou zejména pro divadelní výtvarníky.

Příběh bizarního snu, nebo spíš noční můry, která se stane skutečností, na jeviště přinese režisér Dodo Gombár, umělecký šéf Švandova divadla. V hlavní roli Řehoře Samsu se představí Marek Pospíchal. Tísnivé pocity u diváků podpoří i netradiční a velmi komorní hlediště.

Premiéra 31. 5. 19:00 ve Švandově divadle. Další představení 2. 6. a 18. 6.

 

Právě se děje

Další zprávy