DIVADELNÍ TIPY Boj s korporacemi, incest a Šílenství

tbr
1. 4. 2014 18:20
V dubnu budou mít v Praze premiéru tři pozoruhodné inscenace: Informátoři Farmy v jeskyni, Krev Wälsungů ve Studiu hrdinů a Šílenství v Divadle Na zábradlí.
Divadelní tipy Aktuálně.cz na duben: Šílenství, Informátoři a Krev Wälsungů.
Divadelní tipy Aktuálně.cz na duben: Šílenství, Informátoři a Krev Wälsungů. | Foto: Aktuálně.cz

Divadelní tipy - I když je duben měsícem humoru a šprýmů, divadelní premiéry nabízí spíše tíživé tituly. Vybrali jsme tři z nich, které potěší zejména náročnější diváky.

Viliam Dočolomanský: Informátoři

Největší událostí dubnového divadelního života je bezesporu dlouho očekávaná premiéra experimentálního souboru Farma v jeskyni s názvem Informátoři.

Podívejte se na ukázku z inscenace Informátoři.
Podívejte se na ukázku z inscenace Informátoři. | Video: Farma v jeskyni

Zakladatel a režisér tohoto mezinárodního souboru Viliam Dočolomanský, je v současnosti jednou z nejznámějších a nejrespektovanějších osobností světového divadla. Svědčí o tom spousta ocenění, mimo jiného prestižní evropské ocenění Nové divadelní reality, které získal v roce 2011. Jako teprve pětatřicetiletý režisér se zařadil mezi divadelní vizionáře, jakými jsou Anatolij Vasiljev, Eimuntas Nekrošius, Christoph Marthaler, Thomas Ostermeier, soubor Rimini Protokoll a mnoho dalších.

Soubor Farma v jeskyni není jen divadlem, ale zejména jakousi laboratoří, ve které performeři zkoumají možnosti divadelnosti, tělesného výrazu a pohybu. Jejich práce je vskutku pečlivá, častokrát jí předchází dlouhé pobyty v exotických kutlurách nebo sociologické výzkumy dnešní společnosti. Viliam Dočolomanský je známý perfekcionista, který nikdy nic neuspěchá – na Informátory jsme čekali celé dva roky.

Informátoři (Farma v jeskyni).
Informátoři (Farma v jeskyni). | Foto: Farma v jeskyni

Prostřednictvím všech komunikačních prostředků divadla – od pohybu a tance, přes slovo, až po multimédia – nám soubor představí téma vlivu korporací na životy obyčejných lidí.

Společensky aktuální problematiku zpracovali na základě skutečné kauzy z posledních let, kdy se do skupiny protikorporátních aktivistů infiltrovala donašečka. Informátoři jsou jednou z nemnoha pražských premiér evropského významu, proto by si toto představení neměl žádný náročný divák nechat ujít.

Premiéra 1. dubna 2014 v Divadle Ponec


Thomas Mann, Katharina Schmitt: Krev Wälsungů

Dekandentní obraz společnosti je specialitou a „poznávací značkou“ tvůrců ze Studia Hrdinů. Ani jejich nejnovější premiéra není výjimkou. Pro inscenaci si režisérka Katharina Schmitt zvolila novelu Krev Wälsungů nositele Nobelovy ceny za literaturu Thomase Manna.

Krev Wälsungů.
Krev Wälsungů. | Foto: Studio hrdinů

Novela líčí incestní vztah dvojčat z bohaté mnichovské rodiny z počátku 20. století, Siegmunda a Sieglind. Podobnost se jmény postav Wagnerovy opery Valkýra není náhodná, v literární předloze je právě tento opus magnum společnou vášní dvojčat, která vyvrcholí v jejich milostném poměru.

Wagnerova opera končí zkázou bohů, tedy pádem velké morální a duchovní autority. Thomas Mann buduje paralelu právě s tímto motivem. Ukazuje krajně individualizovanou společnost, která postrádá vyšší hodnoty.

Režisérka Katharina Schmitt, která je podepsaná pod velkou částí produkce Studia hrdinů, si ke spolupráci pozvala mladé renomované herce, v hlavních rolích se představí Marie Švestková a Ivan Lupták.

Premiéra 8. dubna 2014 ve Studiu Hrdinů, první repríza 9. dubna.

Jiří Havelka, Dora Viceníková: Šílenství

Náročný divák zajisté ocení také novou režii Jiřího Havelky. Tento mladý režisér ve svých pracích zkoumá možnosti divadelní iluze a reality, což je hlavním tématem mnoha progresivních světových divadelníků.

Jiří Havelka (vpředu) vysvětluje své záměry na první čtené zkoušce.
Jiří Havelka (vpředu) vysvětluje své záměry na první čtené zkoušce. | Foto: DNZ

Na inscenaci s názvem Šílenství spolupracuje s dramaturgyní a uměleckou vedoucí Divadla Na zábradlí, Dorou Viceníkovou. Společně vytvořili „detektivku s prvky žánru film noir“, která nás přenese do nelítostných nočních ulic a barů poválečného světa.

Detektivka je žánr, ve kterém „nic není jisté“, a právě z toho vycházejí i Havelka a Viceníková. Hrají si s divákovou představivostí, iluzí a nejistotou. Premiéra předního českého divadelního souboru bude proto určitě svým specifickým způsobem šílená.

Premiéra 18. a 19. dubna v Divadle Na zábradlí

 

Právě se děje

Další zprávy