Miloš Ubu půjde za Frantou Mrázkem do pekla a potká Putina

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 4. 2014 13:35
Politický kabaret Miloš Ubu má pokračování. S podtitulem Bude líp, ne? je uvede pražská La Fabrika.
Miloš Ubu při premiéře na Nové scéně.
Miloš Ubu při premiéře na Nové scéně. | Foto: Divadlo Pod Palmovkou - Nikola Tempír

Praha - Politický kabaret Tomáše Svobody a Ondřeje Formánka tentokrát pod titulem Miloš Ubu II aneb Bude líp, ne? uvede pražská La Fabrika.

Před koncem minulého roku si inscenace odbyla premiéru ve foyeru Nové scény Národního divadla a na mimopražských zájezdech sklízela ovace a vyvolávala vztek široké veřejnosti.

"Ubuovským výkřikem „Hovnajs!" začíná hodinový sled gagů, scének a hudebně-dramatických čísel, které v parodování prezidenta a politické elity neberou žádné ohledy. Tenhle guláš, který občas trochu zbytečně zachází za hranice etiky a jindy zase vyplňuje hluchá místa nevelmi sofistikovaným humorem, si ale po celý čas drží myšlenku, která se v závěru obrací přímo na diváka - Miloš nad přítomným bordelem mávne rukou se slovy: „Mně je to jedno. A vám?"," napsala recenzentka Aktuálně.cz Tatiana Brederová po premiéře první části.

"Nyní přidáme nové, leckdy překvapivé zápletky a situace, reagující na současné události z politického života," říká k pokračování režisér Svoboda.

Postava Miloše Ubu bude podle něj i nadále neomaleným nafoukancem věčně opilým mocí, nicméně se ocitne trochu v pozadí jako pozorovatel.

"I nadále bude sympaťákem, který padl do oka 54,8 procenta českých voličů, figurou volně inspirovanou slavným Otcem Ubu ze série divadelních grotesek Alfreda Jarryho," dodal Svoboda.

V nové inscenaci se s Frantou Mrázkem podívá až do samého pekla. Dalším aktérem bude Vladimír Putin.

Foto: Nikola Tempír

Diváky čeká i gastroenterologická analýza Prahy - neklidného tlustého střeva Evropy a tunelu Blanka jako jejího bočního vývodu. Iluzionista Tomio Okamura se má proměnit v Tyrše, Komenského, Smetanu, Cyrila a Metoděje, Libuši, Tetu a Kazi. Občerstvení zajistí Andrej Babiš, ale může se stát, že diváky během představení sežere Marta Semelová. V závěru se všichni aktéři objeví na palubě letadla Boeing 777, letícího do neznáma.

Na jevišti budou Vasil Fridrich v alternaci s Martinem Hruškou, Dušan Sitek, Jan Vlas, Jan Konečný, Radek Valenta, Lenka Langová či Simona Vrbická. Původní inscenace vznikla ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou.

Tomáš Svoboda s Ondřejem Formánkem už byli autory politického kabaretu Blonďatá bestie i pokračování Blonďatá bestie vrací úder.

Multikulturní prostor La Fabrika v Praze uvede inscenaci nazvanou Miloš Ubu II aneb Bude líp, ne? 9. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy