S Shakespearem bude v létě slavit Menzel i londýnský Globe

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 4. 2014 20:28
Novinkou Letních shakespearovských slavností bude inscenace komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. Divadlo Globe přiveze do Prahy na konci června Hamleta.
Leoš Noha (Šťovíček) a Petr Čtvrtníček (Puškvorec) si zahrají v inscenaci komedie Mnoho povyku pro nic.
Leoš Noha (Šťovíček) a Petr Čtvrtníček (Puškvorec) si zahrají v inscenaci komedie Mnoho povyku pro nic. | Foto: LSS

Praha - Novinkou Letních shakespearovských slavností, které v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu začnou 24. června, bude komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela.

Foto: Aktuálně.cz

Příležitostí k ozvláštnění tradiční letní divadelní akce je letos i 450 let, která uplynula od narození stále tajuplného alžbětinského dramatika Williama Shakespeara. Připomínkou výročí bude hostování londýnského divadla Globe, které do Čech zavítá díky spolupráci Prague Shakespeare Company a Letních shakespearovských slavností. Na dvou večerech 25. a 26. června uvede na Pražském hradě inscenaci Hamlet, kterou během letošního světového turné uvidí například i severokorejský masový vrah Kim Čong-un.

Letní shakespearovské slavnosti uvedou sváteční komedii Mnoho povyku pro nic ve vlastním nastudování poprvé. Na přírodní scéně se objeví například Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai a Pavel Nový.

"Mám pro tuhle Shakespearovu komedii - nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filosofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů právě člověk tvorem nejlegračnějším," říká Jiří Menzel, který naopak není na slavnostech nováčkem.

Režijně je podepsán pod jednou z nejúspěšnějších inscenací, komedií Veselé paničky windsorské. Tu s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou v hlavních rolích vidělo už více než sto tisíc diváků a letos bude v repertoáru rekordní šestou sezonu.

V programu divadelní přehlídky je také loňský Sen noci svatojánské režijního tandemu Skutr s Vandou Hybnerovou, Davidem Prachařem a Hanou Vagnerovou. Uvedena bude i Špinarova inscenace komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou či Janou Strykovou a Romanem Zachem v hlavních rolích.

Barbora Švidraňová (Lucetta), Zuzana Norisová (Júlia)
Barbora Švidraňová (Lucetta), Zuzana Norisová (Júlia) | Foto: Shakespeare.cz

Podruhé přijede z Bratislavy na Pražský hrad slovensko-česká komedie Dvaja páni z Verony s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norisovou. V Ostravě bude mít premiéru inscenace Jak se vám líbí. Tu nastuduje s předními ostravskými herci Michal Lang, který ji v Praze představí na třech večerech v červenci. Letos naposledy budou mít diváci příležitost zhlédnout Richarda III. v hlavní roli s Jiří Langmajerem.

Letní shakespearovské slavnosti se konají od 24. června do 6. září a v Praze se uskuteční již tradičně na dvou plenérových scénách. V Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Slavnosti se  konají také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Předprodej vstupenek začíná 22. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy