Co nabídnou Vary? Gondryho, Dardenny i Absurdistán

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 6. 2008 9:40
Festival odtajňuje další část letošního programu

Praha -  Kompletní program tří významných sekcí právě zveřejnil karlovarský festival. Dobrou zprávou je i to, že některé ze snímků odtud zamíří i do českých kin.

Tradičně hojně navštěvovaná sekce Otevřené oči nabídne třináct snímků z  Cannes. Vítězný film Třída, který získal Zlatou palmu, nicméně ve výběru není, ačkoliv už má i českého distributora, společnost Artcam.

Diváci se ale mohou ale těšit na italskou mafiánskou Gomorru, která dostala Velkou cenu, nebo taktéž italský Il Divo, nositele ceny za kameru a ceny poroty.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz

Ve Varech budou k vidění i úchvatné turecké rodinné drama Tři opice odměněné cenou za režii a strhující animovaný dokument Valčík s Bašírem, jehož režisér Ari Folman přijede do Varů jako člen poroty.

Fanoušci se dotkají i vřele přijatého snímku bratří Dardennů Mlčení Lorny o útrapách belgické Albánky, argentinského soutěžního snímku V kleci (Leonera) či norského filmu O´Horten ze sekce Un Certain Regard.

Ze stejné sekce bude k vidění i pozoruhodný snímek V moci davu či Mrak 9 o sexuální touze mezi důchodci. Doporučit je třeba i belgickou romantickou komedii Moskva, Belgie o lásce mezi svobodnou čtyřicátnicí a mladým řidičem kamionu.

Oblíbenou sekcí jsou i Horizonty připomínající oceněné filmy z dalších festivalů. Tady se diváci mohou na do české distribuce dosud nezařazený experimentální snímek I´m Not There s Cate Blanchett a dalšími pěti herci v roli Boba Dylana oceněný v Benátkách i na Scorseseho koncertní dokument o Rolling Stones.

Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There
Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

K vidění bude i nový hravý počin Michela Gondryho Prosíme přetočte o dvou amatérských tvůrcích hollywoodských hitů, režijní debut herečky Helen Hunt Konečně spolu či vítěz Berlinale, drsný příběh z riodejaneirských favel Elitní jednotka.

Horizonty uvedou za osobní účasti režiséra také světovou premiéru japonského snímku Děti temnoty o světě thajské dětské prostituce, mezinárodní premiéru si tu odbyde film August s Joshem Hartnettem.

K vidění zde bude i romantická Králova přízeň s Natalie Portman a Scarlett Johansson v rolích šlechtických sester a milostných konkurentek. Čeští diváci také konečně uvidí maďarský snímek Bély Tarra Muž z Londýna, v němž se loni v Cannes představil Miroslav Krobot.

Nabito je i v sekci Jiný pohled nabízející snímky experimentující po stránce obsahové i formální. Je mezi nimi Absurdistán, v kterém hraje těšínská herečka Zuzana Maléřová.

Králova přízeň (Other Boleyn Girl)
Králova přízeň (Other Boleyn Girl) | Foto: Aktuálně.cz

Jsou tu i méně známé, ale o to pozoruhodnější lahůdky - třeba netradiční švédský upírský horor Ať vejde ten pravý, koncertní Berlin Lou Reeda, pódiové ztvárnění desky Lou Reeda od režiséra Skafandru a motýla Juliana Schnabela, íránský snímek Buddha padl hanbou o cestě afghánské holčičky za vzděláním, švédská multikulturní komedie Jedno oko rudé a německý příběh o dívčím dospívání Můj přítel z Fara.

Zatím bylo známo jen několik soutěžních filmů z letošních Vrů: čeští Karamazovi a Děti noci a americká Kytara, ze soutěže dokumentů slovenské Slepé lásky a nový časosběrný snímek Heleny Třeštíkové René.

 

Právě se děje

Další zprávy