Po Irglové jede do Sundance Češka Maléřová

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 1. 2008 13:00
Festival letos láká na zábavu a hollywoodské hvězdy

Praha - Loni tu úspěšnou pouť festivaly a americkými kiny zahájil irský muzikál Once a s ním i česká pianistka Markéta Irglová v hlavní roli. Letos se na právě startujícím festivalu Sundance představí další Češka.

Kristýna Maléřová z Těšínského divadla hraje ve snímku Absurdistan, který bude na přehlídce ve světové premiéře uveden v mezinárodní soutěži.

Absurdistan je třetím filmem německého režiséra Veita Helmera, autora ceněného snímku Tuvalu. Německo-azerbajdžánský snímek vypráví o lásce dvou teenagerů v době "války mezi muži a ženami".

Helmer se nechal inspirovat článkem o stávce v turecké vesnici Sirt. Ženy se tu v roce 2001 vzbouřily mužům a oznámily jim, že dokud neopraví místní studny, nedočkají se sexu.

Film oceňovaný pro satirický ton je nejspíš přesně v duchu letošní nabídky. V posledních letech tu byla uváděna řada dokumentů i hraných snímků o válce v Iráku a Afgánistánu.

Foto: Aktuálně.cz

"Letos nabídneme divákům zábavu," slibuje obrat programový ředitel festivalu John Cooper pro agenturu AFP.

Podle něj je to vynuceno i tím, že "všechny dobré protiválečné filmy" už uvedl festival v Torontu. "Filmaři možná neřekli ještě všechno, co chtěli o válce v Iráku říci, ale myslím, že publiku už to stačí," dodává, proč se letošní výběr filmů nese v lehčím duchu.

Na festival se letos chystá víc áčkových hvězd než kdy předtím - je mezi nimi Michael Keaton, Colin Farrell, John Malkovich, Bruce Willis, Amy Adams, Ben Kingsley, Jack Black, William Macy, Julianne Moore či Robert De Niro.

Ti všichni svědčí o tom, že nezávislý film zaujímá v americké distribuci stále větší díl a že původní striktní dělení ztrácí - k nelibosti skalních příznivců alternativy - smysl. Už několik let je pro hvězdy od Angeliny Jolie po George Clooneyho módou produkovat a hrát v nezávislých snímcích, které tak na druhou stranu ovlivňují mainstreamovou tvorbu.

Foto: Reuters

Původně přehlídka především americké nezávislé tvorby se každopádně stává oblíbenou akcí nejen pro pro hollywoodské celebrity, ale i majoritní distributory a studia, která tu hledají inspiraci i podobné hity, jako byly snímky Sex, lži a video, Gauneři, Trainspotting, Malá miss Sunshine či právě Once.

Sundance založil Robert Redford, letošní ročník je sedmadvacátý. Začíná ve čtvrtek tradičně v utažském Park City, kam se na následujících deset dnů sjedou tisíce fanoušků nezávislé kinematografie.

Festival se také rozrůstá: letos se sem přihlásilo 3624 filmů a přehlídka uvádí 122 z nich. Mezi nimi je 88 světových, 14 severoamerických a 12 amerických premiér, to vše z 25 zemí světa.

Na festivalu má své místo i 55 debutantů včetně oceňovaného divadelníka Martina McDonagha. Jeho film In Bruges festival ve čtvrtek zahajuje i s hvězdným Colinem Farrellem a Ralphem Fienesem v hlavních rolích.

V dokumentární kategorii se utká šestnáct snímků, které se věnují tématu užívání steroidů ve sportu či minulosti režiséra Romana Polanského. Na úspěch Al Goreovy Nepříjemné pravdy navazuje řada snímků věnovaných životnímu prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy