Zopakují bratři Dardenni potřetí canneský triumf?

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 5. 2008 13:30
Slavný festival se překlápí do druhé poloviny

Cannes - V pondělí se canneská soutěž přehoupla do druhé poloviny a dostala dalšího z potenciálních a symbolických favoritů. Lornino mlčení je dílem belgických bratrů-režisérů Jeana-Pierra a Luca Dardennových, které nevybočuje z dosavadního temného tónu  klání o Zlatou palmu.

Slunce na Croisette zatím přinesla mimosoutěžní letní komedie Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona a animovaná Kung Fu Panda, festovní komerční zábavu pak nedělní premiéra Indiana Jonese a Království křišťálové lebky.

Dardenni jdou zcela jinou cestou, která jim vynáší vavříny. V Cannes se svými syrovými dramaty o společenských outsiderech slavili úspěchy v minulosti, kdy tu postupně uvedli šest svých filmů. První dva ještě ve vedlejší sekci; v roce 1999 ale vstoupili s Rosettou přímo do soutěže a odnesli si první Zlatou palmu.

V soutěži byl uveden v roce 2002 i jejich Syn, o tři roky později tu Dardennové opět zabodovali, když jim připadla Zlatá palma za Dítě.

Bratři Dardennové: Lornino mlčení
Bratři Dardennové: Lornino mlčení | Foto: Aktuálně.cz

Loni tu byl mimo soutěž uveden povídkový film Chacun son Cinema, v němž natočili jeden z příspěvků.  Letos pokoušejí štěstí znovu - a první projekce nejnovějšího počinu naznačuje, že šance mají opět velké.

Lornino mlčení vypráví příběh Albánky žijící v Belgii. Ta uzavřela kvůli získání občanství domluvený sňatek s feťákem Claudym - hraje ho Jeremie Renier, známá tvář z filmů V Bruggách, Pokání či jejich z úspěšných snímků Slib a Dítě.

Lorna se v Belgii živí prací v prádelně, sní ale o tom, že si se svým albánským přítelem Sokolem otevře bistro. Proto se pustí do operace na získání finančních prostředků. Přes prostředníka, taxikáře Fabia, vyjednává už jako Belgičanka o uzavření dalšího domluveného sňatku s jakýmsi ruským mafiánem.

Jedinou překážkou je manželství s Claudym, který se zrovna rozhodl léčit z drogové závislosti a do rozvodu se mu příliš nechce, navíc k ní chová citové pouto. Přistoupí Lorna na Fabiův návrh, že Claudyho zabije?

Bratři Dardennové: Lornino mlčení
Bratři Dardennové: Lornino mlčení | Foto: Aktuálně.cz

Lornino mlčení přináší silný příběh dvou vyděděnců, feťáka a imigrantky. Cloudy představuje pro Lornu cestu ke svobodě, zároveň je ale na ní tou hlavní překážkou.

Ačkoliv se snaží od něj odpoutat, jeho zoufalá existence a snaha vyléčit se ji vždy znovu přesvědčí, aby se o něj postarala. Zároveň je ve své touze po lepším životě ochotna přistoupit i na drastičtější metody, když se rozhodne zbavit se Cloudyho obviněním, že ji bije.

Jak je u Dardennů zvykem, na síle příběhu přidává skvostné režijní vedení herců a minimalistická výstavba situací. Zpracování je tradičně střídmé, ale o to efektivnější.

Pondělní vydání festivalových deníků ještě nestihla Lornino mlčení ohodnotit, tabulce dosud uvedených soutěžních filmů ve Screen Daily stále vedou turecké Tři opice (hodnocení 2,8). Jen o desetinu bodu méně mají čínský film 24 City a izraelský animovaný dokument Valčík s Bašírem. Brazilská Dělící čára a francouzský Vánoční příběh sdílejí třetí místo.

 

Právě se děje

Další zprávy