Cannes už nabídlo temný příběh, milou komedii i drby

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 5. 2008 20:40
Kromě soutěže už startují i paralelní sekce
Moskva, Belgie
Moskva, Belgie | Foto: Aktuálně.cz

Cannes - Po středečním slavném zahájení s Julianne Mooreovou v hlavní roli Meirellesovy Slepoty se ve čtvrtek naplno rozeběhl festivalový život v prosluněném Cannes.

Po Slepotě - podle prvních ohlasů temném apokalyptickém filmu bez špetky světla i - humoru se v hlavní soutěži představily dva další snímky, argentinská Leonera a izraelský animovaný dokument Valčík s Bashnirem.

A zatímco Jack Black tančil na pláži s obřími medvídky z filmu Kung Fu Panda a všichni si ukazovali, že právě on řekl médiím o těhotenství Angeliny Jolie, odstartovaly i další sekce včetně těch nezávislých,  režisérského výběru Quinzaine Des Résalisateurs a Týdne kritiky.

Ten byl kdysi vůbec první paralelní sekcí festivalu. Jako cíl si vytyčil objevovat nové talenty a představit debuty či druhé filmy mladých režisérů.

V minulosti na něm začínali třeba Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai či Arnaud Desplechin, který v pátek v hlavní soutěži festivalu představí Vánoční příběh s Catherine Denevue.

Týden kritiky nabízí každý rok pouze sedm dlouhých a stejně krátkých filmů. Letos odstartoval ve čtvrtek snímkem Moskva, Belgie režiséra Christopha Van Rompaey. V domovské Belgii velmi úspěšný snímek vypráví o lásce čtyřicetileté pošťačky a třicetiletého řidiče tiráku.

Moskva, Belgie
Moskva, Belgie | Foto: Aktuálně.cz

Zahořklá čtyřicátnice Matty je sama se třemi dětmi. Manžel ji opustil před 5 měsíci a žije se svou studentkou, Matty pracuje na poště a život ji štve. Není divu, že když v úvodu na parkovišti supermarketu nabourá do tiráku, prudce se osopí na jeho mladého řidiče Johnnyho. Při zuřivé hádce ho ale zaujme.

Pozvolna se sbližují, přes nelibost manžela i pubertální dcery. Matty se zmítá mezi vztahem k Johnnymu a manželem, který projeví zájem se vrátit do společné domácnosti.

Romantický příběh je natočený v sympaticky civilním stylu a s jemným humorem. Odehrává se ve čtvrti Moscow ve městě Ledeberg, odtud název. Charakterizují ho uvěřitelní a charismatičtí hrdinové, skvělý scénář a vynikající dialogy.

Přesvědčivá je Mattyina životní deziluze, Johnnyho romantické okouzlení starší ženou i vznik jejich nerovného vztahu, který nahlodávají překážky.

Milý humor i diváckost ale neznamená, že by šlo o nějakou podbízivou komedii, film je spíš sympaticky realistický.

Zdaleka nenaplňuje klišé o nudných sebezahleděných „festivalových" filmech - naopak by se velmi dobře vyjímal i v plánech některého z českých distributorů.

 

Právě se děje

Další zprávy