Československé kvarteto: Zajímavé novinky od Jamese Harriese, Nylon Jail, Bad Karma Boy a Tolstoys

Hana Slívová Hana Slívová
14. 11. 2017 12:15
Jsou malí, ale byla by škoda je přehlédnout. Co nového u folkrockového písničkáře usazeného v České republice Jamese Harriese, někdejších "objevů roku", countryrockových Nylon Jail, a slovenských melancholických indiepopových kapel Bad Karma Boy a Tolstoys? Poslechněte si jejich nejnovější skladby.
Video: YouTube / Bad Karma Boy

Bad Karma Boy: Inspirace Aldousem Huxleym

Třetí album indiepopových melancholických Bad Karma Boy se jmenuje Prekrásny nový svět a trojice muzikantů na něm pracuje výrazně více s elektronikou. Přibyly zvukové plochy, skupina zpomalila a to působí ještě atmosferičtějším dojmem než předchozí nahrávky. 

"Nechajte si vaše utópie/chceme spoločnosť/radšej slobodnú/menej dokonalú," zpívají Adela Tihláriková a Juraj Marikovič v písničce, která vznikla při jedné dovolené "mimo realitu".

Text inspirovala knížka Překrásný nový svět spisovatele Aldouse Huxleyho. V katastrofickém románu se nabízí scénář, jak by mohlo vypadat lidstvo, kdybychom některé utopické myšlenky dotáhli do konce.

"Kniha nás už kdysi nadchla tak moc, že jsme se po ní rozhodli pojmenovat desku. Je v ní hodně z toho, nad čím aktuálně uvažujeme, včetně toho, že z minulosti jsme si vzali akorát to, že se z ní nedokážeme poučit," říká klavíristka a zpěvačka Adela Tihláriková. Písničky z alba je možné si poslechnout 15. listopadu v pražském Café V lese.

 

Právě se děje

Další zprávy