Musíme volit moudřeji, říká ekonom Sedláček. S desítkami osobností podpoří Festival svobody

Hana Slívová Hana Slívová
13. 11. 2017 11:43
Šest občanských iniciativ spojilo síly a 17. listopadu podpoří Festivalem svobody demokracii v České republice. Sváteční pátek se tak ponese ve znamení koncertů, průvodů, pietních akcí, součástí akce bude i předávání Cen Paměti národa. Listopadové výročí prostřednictvím vystoupení připomenou například Petr Pithart, Tomáš Sedláček, Martin C. Putna, ale také řada kapel, třeba Zrní, Jiří Schmitzer, Lenka Dusilová nebo Laco Deczi. K festivalu se přidávají i další města po republice.
Loňský koncert na Václavském náměstí.
Loňský koncert na Václavském náměstí. | Foto: Festival svobody

U příležitosti výročí sametové revoluce se letos opět uskuteční Festival svobody, který v Praze společně připravuje šest občanských iniciativ. 

"Prožíváme nejdelší období svobody od založení Československa. Přesto jsou především v posledních letech demokratické principy stále častěji zpochybňovány. Chceme se proto postavit čelem strachu a lžím, které šíří extremisti a populisti, aby nás o svobodu připravili," píší iniciativy ve společném memorandu. 

Program Korza Národní
Program Korza Národní | Foto: Korzo Národní

Pouliční slavnost Korzo Národní s podtitulem "Díky, že můžem" nabídne návštěvníkům na Národní třídě od 12 hodin až do večera projekce filmů studentů FAMU, čtení z knih Václava Havla, divadelní představení, slam poetry, výstavy, přednášky o listopadovém dění v letech 1939 a 1989 či prezentace neziskových organizací.

Na pódiu pojmenované Pravda Stage vystoupí Jiří Schmitzer, skupiny Buty nebo Klára Vytisková se svou kapelou The Pop. 

"Spousta lidí bere svobodu jako samozřejmost, jako jasnou věc. Je ale potřeba připomínat, že to tak není," vysvětluje Klára Vytisková, proč na účast na festivalu kývla.

Výsledky letošních voleb vidí pozitivněji než řada jejích uměleckých kolegů. "Mám radost, že do parlamentu se dostaly menší strany a že k volbám dorazilo poměrně dost lidí. A vítězství hnutí ANO mě nepřekvapilo, nečekala jsem, že dostane méně hlasů," říká. 

Oslavy 17. listopadu

  • 12:00 Korzo Národní. Koncerty, četba, výstavy, divadlo, slam poetry a další akce.  
  • 12:00 Albertov, uctění památky 17. listopadu.
  • 13:30 Z náměstí Republiky vyrazí k Václavskému náměstí průvod Sametové posvícení.
  • 15:00 Projevy na Újezdě u památníku obětí komunismu, v 16:10 vyrazí na Václavské náměstí průvod.
  • 16:30 Na Václavském náměstí začíná Koncert pro budoucnost.
  • 19:30 Koncert proti totalitě v sále Martinů na pražské HAMU na Malostranském náměstí. Mladí hudebníci budou hrát skladby autorů, kteří žili v totalitních režimech či byli vystaveni různým formám bezpráví. Koncert je zdarma. 

  • K oslavám se připojují i další města, například Brno. Studenti pěti brněnských univerzit uspořádají odpoledne vzpomínkovou akci na náměstí Svobody s následným lampionovým průvodem na Kraví horu.
  • Další tým chystá na 17. listopadu průvod městem, koncerty a projevy politiků i umělců u Janáčkova divadla
  • Oficiální slavnostní shromáždění ke Dni boje za svobodu a demokracii se uskuteční už v 10:00. Akce se bude konat u památníku před budovou krajského soudu.
  • Do ulic vyjdou také studenti, absolventi a učitelé gymnázia ve Vídeňské ulici. Jejich průvod vyrazí v 16:00 od budovy gymnázia přes Mendlovo náměstí do centra města na nádvoří Nové radnice, kde zazní krátké projevy a státní hymna.

Z náměstí Republiky na Václavské náměstí vyrazí ve 13:30 satirický karnevalový průvod s názvem Sametové posvícení, tentokrát pod heslem Toto není kachna.

Od památníku na počest obětí komunistickému režimu na Újezdě na Václavské náměstí zase půjde průvod Pravda nemá alternativu, který chce poukázat na vzrůstající míru manipulace a propagandy v české společnosti. Průvod odstartuje v 16:10, před tím budou od tří hodin u památníku mluvit Martin C. Putna nebo teolog Hayato Okamura. 

Zatímco v Národním divadle se budou předávat Ceny Paměti národa pro osobnosti, které se zachovaly statečně při konfliktu s totalitní mocí, a na Albertově už bude minulostí program ke studentskému uctění památky 17. listopadu, horní částí Václavského náměstí se ponese hudba a mluvené slovo Koncertu pro budoucnost.

Začne v 16:30 a vystoupí na něm například Laco Déczi, Aneta Langerová s Petrem Maláskem, Lenka Dusilová s Baromantikou, Vladimír Merta, Emma Smetana, jazzman Ondřej Pivec, skupina Zrní, herečka Ester Geislerová, politik Petr Pithart, youtuber Kovy, mecenáš Karel Janeček nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Ten říká, že 17. listopad je jeho oblíbený svátek - svátek lidí, kterým není jedno, co se s jejich zemí děje. 

"Mrzí mě, že v roce 2017 je třeba opět opakovat, proč jsme tady stáli. Že patříme na Západ a že bychom se tak měli začít chovat i politicky. Že máme dodnes hlídat politiky, protože se dodnes opájí mocí a jejich vlastním zájmem, který upřednostňují před zájmem země," vypočítává pro Aktuálně.cz, proč se akce v roli rečníka zúčastní. 

"Je to pro mě zároveň vzpomínka na Václava Havla a první porevoluční vládu. A v neposlední řadě je to i má osobní vzpomínka na dny, kdy jsem tu s rodiči jako dvanáctiletý stál," dodal. 

Největší hrozbu pro demokracii a svobodu v České republice dnes vidí ve východním stylu mocenské demokracie a odklonu od Evropské unie. "Mám pocit, že nás hodně pálí dobré bydlo. Své zástupce - prezidentem počínaje, poslanci konče - musíme volit moudřeji. Hrozí totiž, že se izolujeme od Západu," dodal. 

Koncert na Václavském náměstí loni navštívilo přes 40 tisíc lidí. 

 

Právě se děje

Další zprávy