Víc než jen fotogenická tvář. Brad Pitt slaví šedesátiny, limuzíny už řídit nemusí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 12. 2023 12:15
Prvního Oscara získal teprve před třemi roky za Tenkrát v Hollywoodu, k největším filmovým hvězdám už ale patřil v 90. letech minulého století. Americký herec Brad Pitt, známý z dramatu Sedm, sci-fi 12 opic, komedie Po přečtení spalte nebo válečných Hanebných panchartů, toto pondělí slaví šedesátiny.
Brad Pitt ve filmu Klub rváčů z roku 1999.
Edward Norton a Brad Pitt ve filmu Klub rváčů. Foto: ČTK / Christophel Collection | Video: 20th Century Fox

Opět s Fincherem

Další spolupráce s režisérem Davidem Fincherem přiměla Pitta coby divoké alter ego hrdiny v podání Edwarda Nortona naučit se základy boxu, zápasení a umění sebeobrany taekwonda, aby byl jeho výkon nezkrotného bitkaře přesvědčivější. Klub rváčů z roku 1999 se stal jedním z těch intenzivních, často násilných či paranoidních snímků, které definovaly nálady přelomu tisíciletí.

Sám Fincher tuto adaptaci stejnojmenného románu Chucka Palahniuka popsal jako příběh "o dospívání v duchu Absolventa z roku 1967, jen pro třicátníky". K ústředním motivům díla vyprávějícího o muži, který zcela radikálními prostředky mění svůj usedlý život, jistě patřilo vykreslení nejistoty a nepatřičnosti. Což je téma běžné v příbězích o dospívání. Jenže na rozdíl od Dustina Hoffmana z filmu Absolvent, objevujícího svět plný možností, nemá hrdina Klubu rváčů žádná východiska - což byl pocit zachycený řadou tehdejších děl od dramat po sci-fi Matrix.

Snímek o vykořeněnosti a zvrhlé povaze kapitalismu sice stál na Edwardu Nortonovi, ale Brad Pitt je tím, kdo v něm jednu scénu za druhou krade pro sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy