Víc než jen fotogenická tvář. Brad Pitt slaví šedesátiny, limuzíny už řídit nemusí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 12. 2023 12:15
Prvního Oscara získal teprve před třemi roky za Tenkrát v Hollywoodu, k největším filmovým hvězdám už ale patřil v 90. letech minulého století. Americký herec Brad Pitt, známý z dramatu Sedm, sci-fi 12 opic, komedie Po přečtení spalte nebo válečných Hanebných panchartů, toto pondělí slaví šedesátiny.
Brad Pitt v Sedmi let v Tibetu.
Brad Pitt ve scéně ze Sedmi let v Tibetu. Foto: Profimedia.cz | Video: TriStar Pictures

Do Číny nesměl celé dekády

Role rakouského horolezce Heinricha Harrera v životopisném dramatu Jeana-Jacquese Annauda Sedm let v Tibetu z roku 1997 přinesla Pittovi možnost zkusit ještě závažnější, historií zatěžkanou polohu. Harrer nebyl jen vášnivý horolezec, ale také člen Hitlerových elitních jednotek SA a posléze SS. Herec přemýšlel nad dilematem, zda a jak ztvárnit nacistu, kterého během jedné horolezecké výpravy zajaly britské jednotky, načež koncem druhé světové války uprchl, aby se na dlouho ukryl v Tibetu.

Účast v tomto velkolepém dramatu, který je v jádru hlavně humanistickým svědectvím o proměně jednotlivce, nicméně Pittovi zavařila u jiného režimu. Snímek o přátelství blonďatého Evropana s jedenáctiletým nejvyšším tibetským duchovním dalajlamou se nelíbil v Číně. Pitt měl až do roku 2014 zákaz vstoupit na čínské území.

V Česku ve své době velmi oblíbený snímek patřil k výjimkám v hercově rozmanitém portfoliu. Pitt vždy spíše než v čistě dramatických polohách vynikal v komplikovaných rolích otloukánků, případně hezounů, kteří klamou tělem, popřípadě si ze svého vzhledu umějí dělat legraci.

 

Právě se děje

Další zprávy