Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie a vizionáře bourajícího zažitá pravidla, zemřel v pondělí ve věku 73 let.
"Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 28 (michelinských) hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmánů je smutná," napsal deník Le Figaro.
Robuchon podle něj podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval "s odvahou a vzácnou elegancí".
Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Televizní pořad měl již před lety a ocenění "šéfkuchař století" bylo jen jedním z mnoha, které získal.
Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.
Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám.
Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů.