Vědci: Zmrzlina a cereálie vás přivedou dřív do hrobu, jezte raději čerstvé suroviny

Magazín Magazín
31. 5. 2019 14:30
Hotovky k ohřátí v mikrovlnné troubě, salámy, zmrzlina, ale taky cereální tyčinky mohou konzumenty přiblížit smrti mnohem dříve než ostatní. Alespoň to vyplývá z výzkumu francouzských a španělských vědců. Tito strávníci podle nich vykazují mnohem vyšší riziko obezity, vysokého krevního tlaku a rakoviny. Lidé by proto měli dávat přednost čerstvým surovinám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Francouzská studie výzkumníků z Pařížské univerzity se zabývala zdravím a jídelníčky celkem 105 tisíc lidí. Ti, kteří během pěti lety jedli nejvíce průmyslově zpracovaných jídel, vykazovali také nejvyšší riziko mozkové mrtvice, srdečního záchvatu a dalších kardiovaskulárních problémů. 

Výsledky zkoumání byly uveřejněny v britském časopise British Medical Journal, údajně však nedokazují přímou souvislosti mezi nemocemi a konzumací těchto jídel. Jedna z výzkumnic Mathilde Touvierová však uvedla, že výsledky jsou jasným varováním, aby se lidé průmyslově vyráběným jídlům raději vyhýbali. "Musíme se vrátit k základním potravinám," citoval ji deník The Guardian

Hotová jídla, zmrzliny nebo cereálie obsahují průmyslově přidávané ingredience, jako je potravinový škrob, cukr a nasycené tuky, k nimž jsou navíc přidávány konzervanty, umělá sladidla a různá dochucovadla.  

Čtyři porce průmyslově vyráběného jídla denně zvyšují riziko úmrtí

Druhou studií zaměřenou na tyto potraviny vypracovala Navarrská univerzita ve španělské Pamploně. Její autoři sledovali po dobu patnácti let celkem 20 tisíc absolventů univerzity a 335 z nich během výzkumného období zemřelo.

Kromě jejich pohlaví, věku, indexu BMI a faktu, zda jsou kuřáci, se zajímali taktéž o jejich jídelníček. Ti, kteří měli více než čtyři porce denně průmyslově vyráběného jídla, vykazovali až o 62 procent vyšší riziko úmrtí než ti, kteří snědli pouze dvě taková jídla denně. 

Co všechno patří do průmyslově vyráběné stravy

cereálie
  • Hotová jídla k ohřátí 
  • Salámy
  • Zmrzliny
  • Čokoláda
  • Sladké nápoje 
  • Cereálie a cereální tyčinky
  • Instantní polévky
  • Kuřecí nugetky

Vedoucí španělského výzkumu Maria Bes-Rastrollová se nechala slyšet, že škodlivost průmyslově vyráběného jídla je tak očividná. "Je vyráběno zcela nebo zčásti z průmyslových látek a obsahuje pouze trochu nebo prakticky vůbec žádné celé suroviny," upozornila. 

Podle Touvierové není zcela jasné, co přesně ohrožuje zdraví, zda nedostatek nutričních hodnot nebo chemické přísady. Svou roli však podle ní mohou sehrát také části uvolňované při výrobě těchto jídel nebo balení, ve kterých se prodávají. 

Další výzkumníci tak radí, aby lidé nahradili průmyslově vyráběné hotovky spíše za čerstvé suroviny. 

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Albánii zasáhla dvě zemětřesení, zanechala po sobě 108 zraněných, nikdo nezemřel

Albánii v sobotu zasáhlo zemětřesení, jehož intenzitu seismologové stanovili na 5,8 stupně. Záchvěvy půdy byly cítit i v sousedních zemích, především v Černé Hoře, vyžádaly si 108 zraněných, kteří byli ošetřeni v nemocnicích v Tiraně a Drači. Nejsou hlášena žádná úmrtí. Epicentrum sobotního zemětřesení se nacházelo zhruba 30 kilometrů severně od města Drač (Durrës) u pobřeží blízko Mysu Rodon. Podle albánského geofyzikálního ústavu šlo o nejsilnější zemětřesení v Albánii za posledních 20 až 30 let. Obyvatele pak vyděsily další otřesy v noci ze soboty na neděli o síle 4,8 stupně. 

Zdroj: ČTK
před 1 hodinou

Zemřel hoteliér, který se zasloužil o expanzi Hiltonu, bylo mu 91 let

Ve věku 91 let zemřel tento týden ve Spojených státech hotelový magnát William Barron Hilton, který rozšířil hotelové impérium založené jeho otcem. Informovala o tom agentura AP. Rodina Hiltonových oznámila, že Barron Hilton zemřel přirozenou smrtí ve čtvrtek ve svém domově v Los Angeles. Zůstalo po něm osm dětí a 15 vnoučat, mezi nimiž jsou i známé celebrity Paris a Nicky Hiltonovy. V rodinné firmě začal působit v 50. letech minulého století a dokázal ji dostat až na špičku hotelového průmyslu. V čele společnosti, která v současné době provozuje tisíce hotelů po celém světě včetně České republiky, stál 30 let.

Zdroj: ČTK
Další zprávy