Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Med

Med je přírodní lék, který je bohatý na antioxidanty zpomalující proces stárnutí a vitaminy B a C, které podporují zdraví pokožky a imunitní systém. Zároveň chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo.

Je dobrým pomocníkem proti únavě, detoxikuje tělo, uklidňuje nervový systém a podporuje kvalitu spánku. Zásadní jsou jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoct při léčbě akné a ekzému.

Med nemusíme používat pouze jako sladidlo do nápojů a v rámci vaření a pečení, je totiž vhodný i jako pleťová maska. Ta zklidňuje záněty a hydratuje pokožku.

Při teplotě nad 40 stupňů med ztrácí prospěšné látky, proto je nutné hlídat, ať se nepřehřeje. 

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy