Aktuálně.cz: Zhruba před rokem, kdy jsme spolu dělali rozhovor, jste tvrdil, že o spolupráci s televizí zatím neuvažujete. Co se za tu dobu změnilo?
Miroslav Kalina: Když jsem nabídku dostal, byla v restauraci jiná situace. Všechno se uklidnilo, stabilizovalo a navíc mám kolem sebe tým, na který se mohu spolehnout. Mohl jsem se tedy vrhnout i jiným směrem, dostat naši kuchyni do širšího povědomí a zase ji trochu nakopnout. Tahle práce je navíc výbornou zkušeností a je potřeba takovou příležitost využít. Samozřejmě je to taky trochu o exhibicionismu, se kterým já problémy nemám. (smích)
A.cz: Kuchařská televizní show MasterChef je vaše první větší zkušenost před kamerou. Nelitujete teď toho, že jste do pořadu šel?
Je to hustý. Ale šel jsem do toho s tím, že to budu dělat tak, aby mě to bavilo, což se díky bohu děje. Nahrává tomu i fakt, že se sešli tři naprosto odlišní lidé. Každý z nás je jiná osobnost, na place to ale mezi námi skvěle funguje. Nesoutěžíme mezi sebou, kdo z nás je lepší. Alespoň mi to tak připadá.
A.cz: Držíte se při natáčení scénáře, nebo improvizujete?
Scénář máme samozřejmě daný dopředu. Každý z nás si ho projede a překontroluje, zda v něm nejsou nějaké chybné slovní obraty či jiné gastronomické nesmysly. Zároveň si ho přizpůsobujeme sobě a svojí osobnosti.
A.cz: A jakou roli máte vy? Jste ten s nejprořízlejší pusou?
To bych ani neřekl. Kolega Fichtner je milej, kolega Raditsch je kat a já se tam snažím vnést humor a nadsázku. Samozřejmě v mezích normy. Nicméně ani dramaturg, ani režisér nás nenutili, abychom něco hráli. Naopak nám doporučili, abychom byli přirození.
A.cz: Z kamer jste tedy nervózní nebyl?
Tak před jednou kamerou jsem už stál, tady jich je deset. Ale nebyl. Dokonce si ze mě kluci dělají srandu, že pokud nejede alespoň osm kamer, tak "Kalda" nemluví.
A.cz: Předchozí MasterChef velký ohlas u českých diváků nezaznamenal. Nebojíte se stejného propadáku?
Podle mého se to nedá vůbec srovnávat. Na starosti ho má jiná produkce, stejná, která ho dělala i v Bulharsku. Tam MasterChef zaznamenal obrovský divácký ohlas. Bulhaři dokonce plánují točit druhou sérii, a to dokonce o 50 dílech. Zkrátka i u nás to bude bomba. Všichni se o to snažíme. Jsme vtipní, milí, přísní a spravedliví.
Diváci si přijdou na celou škálu emocí, od pláče až po smích. K soutěžícím se ale samozřejmě chováme s úctou. Když přijde meruňkové knedlíky uvařit sedmdesátiletá babička, nedoženeme ji k pláči, ale slušně jí poděkujeme, pochválíme, že to bylo dobré, a zároveň vysvětlíme, že tohle na MasterChefa nestačí.
A.cz: Spoustu Čechů jste pobouřil výrokem, že "smažák zabíjí a měl by se zakázat". Myslíte si to pořád?
To je fakt. Do mailů mi přišla celá řada komentářů ve smyslu: Pane Kalina, smažák zabíjí, a co cigára a alkohol?! Neprozřetelně jsem vám totiž tehdy na otázku, co byste si vzal na pustý ostrov, odpověděl, že cigára, láhev a dobrou muziku. Řada lidí nepochopila, že jde o vtip, a měla tendenci mě umravňovat.
Smažák mi vlastně vůbec nevadí, šlo mi o tu verzi nekvalitního sýru smaženého v přepáleném tuku s hranolky a tatarkou. Za další šlo o nadsázku. Po té vlně kritiky jsem měl chvíli tendenci se do diskusí vmísit a vysvětlit svůj postoj, nakonec jsem zjistil, že to vlastně nemá cenu.
A.cz: Negativní reklama je také reklama…
Tak samozřejmě. Vyvoláváte nějaké emoce.
A.cz: A nebude "smažák" také jedním ze soutěžních jídel v MasterChefovi?
Možné je všechno. To víte, že produkce tenhle ohlas zaznamenala, a pokud ho zařadí, tak svým způsobem půjde o malou provokaci. Je totiž možné, že mně to někdo nechá pěkně sežrat. Na tom, že smažený sýr, smažené hranolky a tatarka je kombinace, která škodí zdraví, ale stále trvám.
A.cz: Jsou mezi soutěžícími lepší kuchaři, nebo kuchařky?
Je to vyrovnané. Zároveň je to také korigované produkcí. Opravdu velmi pečlivě zvažujeme, kdo bude pokračovat dál a kdo zůstane. Na druhou stranu si musíte uvědomit, že jde o reality show, takže v hodnocení samozřejmě hraje velkou roli osobní názor. Za tu dobu, co se v tomto oboru pohybujeme, máme dostatečně vyvinuté senzory, díky kterým dokážeme poznat, co je dobré a co ne.
A.cz: A narazil jste mezi soutěžícími na někoho, koho byste zaměstnal i ve své restauraci?
Ano, našlo by se tam opravdu pár dobrých kuchařů, ale i kuchařek.