Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Vánoční jídlo
Vánoční jídlo | Foto: Shutterstock

Praha

Pražské hospodyně o Vánocích dříve pekly například takzvané piskořky a mřenky, kterým se také říkalo pražské grundle. Svůj název dostalo cukroví podle stejnojmenných ryb, jejichž protáhlý tvar připomínalo. 

Pro pražské Vánoce byly typické trhy, například na Staroměstském náměstí, které jsou populární dodnes. Kromě běžných potravin na nich byly k dostání nejrůznější pamlsky jako zdobený perník, marcipán či sučuk, což byla orientální cukrovinka ze směsi cukru a škrobu.

Pražané si na štědrovečerní stůl mohli zakoupit i jižní ovoce, hlavně fíky, citrony a pomeranče. Staropražskou specialitou byly figurky čertů a kominíčků vyrobené ze sušených švestek a křížal. Populární byla takzvaná třesolka - jablko, do něhož bylo místo stopky zaražené stéblo slámy. Vršek stébla se rozřízl, rozdělil na vlákna, na jejichž koncích se zavěsily mandle a rozinky. Oblíbenou vánoční pochoutkou byly i jedlé kaštany.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy