Sacramento – McDonald's v poslední době odvracel útoky médií, která informovala o nekvalitních surovinách v provozovnách rychlého občerstvení. V červenci vyšlo najevo, že tento řetězec prodával v Japonsku jídlo vyrobené ze zkaženého masa, které získal od dodavatele ze Šanghaje. Ten záhy po skandálu zkrachoval.
Mezi lidmi ale stále kolovaly mýty, které poškozovaly fungování firmy. Proto společnost odstartovala kampaň s heslem "Naše potraviny, Vaše otázky", která má lidem poodhalit výrobu produktů rychlého občerstvení a dát jim možnost pokládat vedení McDonald's otázky prostřednictvím sociálních sítí.
Společnost dokonce povolila filmovému štábu pořadu Good Morning America stanice ABC natočit proces výroby v provozovně v Kalifornii. Tady se zpracovává maso do podoby klasických karbanátků, následně se mrazí, balí a rozesílá do jednotlivých poboček.
V kalifornské zpracovatelské hale se za den připraví přes 180 tisíc kilogramů hovězího masa, z čehož se, jak uvádí ředitel společnosti Rickette Collins, následně vyrábí 100procentní masové karbanátky. Podle něho tedy není pravda, že by jejich produkty pocházely z chemické růžové hmoty nebo slizu, jak tuto surovinu nazývají média.
Sliz, červy i plíseň
Podle vedení společnosti tak v mase nenajdete žádné červy a nepoužívá se ani lidské maso, což byla jedna z fám šířených po internetu. Důkazem nezdravých potravin byla i informace, že hamburger prodávaný v McDonald's neplesniví ani po týdnech či letech; to je ale prý jen důsledek dehydratace v potravině. Plíseň totiž ke svému růstu potřebuje vlhkost.
"Někteří lidé se domnívají, že naše jídlo obsahuje kaučuk nebo plast nebo že některé složky jsou nebezpečné. To není vůbec pravda. Vezměte si třeba sůl. Tu používáme doma na jídlo nebo i na posypání zledovatělého chodníku. Totéž platí i o azodikarbonamidu. Může se používat různými způsoby," obhajoval Collins pro GMA látku, která je běžně užívaná i v potravinářství.
Podle něj se už od roku 2001 v řetězcích McDonald's nepoužívá. Vedení ale na druhou stranu přiznalo hormony v podávaném mase. "Většina našeho masa z hovězího dobytka má v sobě přídavek hormonů. V USA je to běžná praxe. Farmáři hormony používají k podpoře růstu," říká Rickette Collins s tím, že se McDonald's snaží najít novou cestu k zákazníkovi. Do budoucna se tak hodlají zaměřit na zdravější potraviny, kdy například jako alternativu hranolků budou nabízet salát.
___
Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Hlasujte pro nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Svůj hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!