New York – Lucy Knopsová a Julia Plevinová jsou kamarádky z postgraduálního studia umění, kde si společně uvědomily, že hmyz je budoucností gastronomie, a vrhly se do podnikání.
Odpor západního světa k hmyzím pokrmům se snaží zvrátit koktejlovými nápoji, které obohacují o hmyz a bylinky. Doufají, že se jim postupně podaří zařadit hmyz do jídelníčku běžných lidí. Informoval o tom server Mashable.
"Dvě miliardy lidí na celém světě se již hmyzem živí. Rádi bychom, aby se pojídání hmyzu například v New Yorku stalo součástí naší kultury – lidé jsou ochotnější zkoušet nové věci, například když jsou v koktejlu," vysvětluje Plevinová, proč se rozhodly vsadit právě na tento druh nápoje.
Mladé Američanky vyzdvihují také vlastnosti hmyzu, který je bohatý na bílkoviny a dobrý na trávení. Plusem je také nenáročnost chovu, protože hmyz oproti hospodářským zvířatům vyžaduje jen nepatrné množství půdy, vody a krmiva. Je také skvělým zdrojem energie.
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) spadající pod OSN uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.
Hmyz je podle FAO mimořádně efektivní při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu hmyzího masa jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.
Koktejly z neupravených a pražených cvrčků si zatím můžou vychutnat pouze ti, kteří Lucy a Julii přispěli na crowdfundingovém portále. Podnikatelky žádají celkově o 21 tisíc dolarů (v přepočtu asi půl milionu korun).