Zlatého lva v Benátkách získal první anglický film španělského režiséra Almodóvara

ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
Aktualizováno 7. 9. 2024 22:01
Zlatého lva neboli hlavní cenu na benátském festivalu získal Vedlejší pokoj, první film, který španělský režisér Pedro Almodóvar natočil v angličtině. Sošku pro nejlepší ženský herecký výkon si odnáší Nicole Kidman za erotický thriller Babygirl. Protože jí ale zemřela matka, ceremoniálu se nezúčastnila.
Pedro Almodóvar se na sobotním galavečeru znovu vyslovil ve prospěch zavedení eutanazie.
Pedro Almodóvar se na sobotním galavečeru znovu vyslovil ve prospěch zavedení eutanazie. | Foto: Reuters

Cenu pro nejlepšího herce obdržel Francouz Vincent Lindon, který ve filmu Jouer avec le feu (Hrát si s ohněm) ztvárnil otce potýkajícího se s příklonem jednoho ze svých synů ke krajní pravici.

Almodóvarův první anglicky mluvený film, v němž účinkují Tilda Swinton a Julianne Moore, sklidil při premiéře začátkem týdne osmnáctiminutový potlesk vestoje, na festivalu jeden z nejdelších za poslední dobu. Vedlejší pokoj se zabývá tématy jako eutanazií a klimatickou změnou. Vypráví o bývalé válečné zpravodajce, jež umírá na rakovinu a rozhodne se dobrovolně ukončit svůj život. Ještě předtím chce ale prožít několik posledních dnů po boku bývalé kolegyně, ze které se stala spisovatelka.

Španělský režisér je v Benátkách oblíbený, za posledních čtyřicet let na festivalu uvedl spoustu svých děl. "Chtěl bych tohle ocenění věnovat své rodině," řekl na sobotním ceremoniálu Pedro Almodóvar. "Je to můj první film v angličtině, ale má španělského ducha," dodal.

Znovu se také vyslovil ve prospěch zavedení eutanazie, jako už to v Benátkách udělal při světové premiéře. "Opravdu si myslím, že by mělo být základním právem člověka, aby mohl tento svět opustit důstojně ve chvíli, kdy sám uzná za vhodné," dodal. Na galavečeru vyzdvihl výkon představitelek hlavních rolí.

"Mám pro vás dobrou zprávu," prohlásila při slavnostním ceremoniálu francouzská herečka Isabelle Huppert, která letos předsedala porotě. "Kino je ve skvělé kondici," doplnila vzápětí.

Hlavní porota, ve které zasedala i polská režisérka Agnieszka Holland, vybírala z 21 filmů. Favorit nebyl zřejmý. Velká očekávání panovala kolem snímku Joker: Folie à deux, jehož první díl získal Zlatého lva v roce 2019. Reakce kritiků na pokračování režiséra Todda Philipse jsou však spíše vlažné, až negativní.

Lepší odezvu měly kromě Almodóvarovy novinky adaptace románu Queer spisovatele Williama Burroughse od italského režiséra Lucy Guadagnina či 215minutový poválečný epos Bradyho Corbeta nazvaný The Brutalist s Adrienem Brodym v hlavní roli. Corbet v sobotu večer nakonec obdržel alespoň cenu za režii.

Kromě něj nejsledovanější sošky získali herečka Nicole Kidman a herec Vicent Lindon. "Krátce po příjezdu do Benátek jsem se dozvěděla, že moje matka Janelle Kidman zemřela. Jsem v šoku a potřebuji být se svou rodinou. Tato cena je pro ni," uvedla sedmapadesátiletá herečka v prohlášení, které bylo na ceremoniálu přečteno v její nepřítomnosti. Snímek Babygirl, za nějž ocenění získala, pojednává o románku vysoce postavené manažerky se stážistou.

"Jsem nesmírně dojatý. Děkuji celé porotě," doplnil pětašedesátiletý Vicent Lindon a poděkoval režisérkám svého snímku Jouer avec le feu, sesterskému duu Muriel Coulin a Delphine Coulin.

Stříbrného lva obdržel Vermiglio od italské režisérky Maury Delpero. Pojednává o posledním roce druhé světové války, v němž mladý bojovník hledající útočiště přijde do rodiny učitele v malé horské vesnici.

Video: Teaser trailer z filmu Vedlejší pokoj

Film Vedlejší pokoj česká kina uvedou 5. prosince. | Video: Warner Bros.
 

Právě se děje

Další zprávy