Zemřel Jon Landau, producent filmů Titanic či Avatar

AP
6. 7. 2024 18:15
Zemřel Jon Landau, producent filmů Titanic či Avatar

Ve věku 63 let zesnul významný americký producent Jon Landau, úzký spolupracovník režiséra Jamese Camerona, s nímž vytvořil film Titanic či ságu Avatar. Úmrtí agentuře AP potvrdil Alan Bergman ze společnosti Disney Entertainment. "Jon byl vizionář, jehož mimořádný talent a vášeň přivedly na filmové plátno některé nezapomenutelné příběhy," uvedl.

Landau ve filmovém průmyslu začal pracovat v 80. letech. Roku 1997 vsadil na talent režiséra Jamese Camerona a stal se producentem jeho velkofilmu o ztroskotání zaoceánské lodi Titanic. Titanic pak jako první film v dějinách celosvětově utržil více než miliardu dolarů a získal 11 cen Oscar včetně sošky za nejlepší film. S Cameronem posléze Landau pokračoval ve spolupráci na filmech Avatar z roku 2009 a předloňském pokračování Avatar: The Way of Water.

Landau se narodil do rodiny známých televizních a filmových producentů. "Neumím hrát, neumím skládat hudbu, neumím vytvářet vizuální efekty, a to je předpokládám důvod, proč jsem producentem," uvedl, když s tvůrci Titanicu přebíral Oscara za nejlepší film.

 

Právě se děje

Další zprávy