Nejúspěšnější start animovaného filmu všech dob. V hlavě 2 od Pixaru přepsalo rekord

Kultura AFP, Kultura
Aktualizováno 17. 6. 2024 8:04
Rodinný animovaný film V hlavě 2 od společností Pixar a Disney, který diváky nechává nahlédnout do hlavy čerstvé teenagerky, za první víkend v severoamerických kinech utržil 155 milionů dolarů, v přepočtu 3,5 miliardy korun, a postaral se tak o letošní rekord, píše agentura AFP.
Film V hlavě 2 diváky nechává nahlédnout do hlavy čerstvé teenagerky.
Film V hlavě 2 diváky nechává nahlédnout do hlavy čerstvé teenagerky. | Foto: Falcon

Výsledek je lepší, než když biografy zkraje roku začaly promítat sci-fi Duna: Část druhá. To za první víkend v USA a Kanadě dosáhlo na 82,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 1,9 miliardy korun, což byl dosud nejlepší výsledek roku, potvrzuje server Variety.com. Podle něj je animované V hlavě 2 prvním filmem od loňské Barbie, jenž debutoval s více než 100 miliony dolarů na kontě.

Novince, která v čele tabulky návštěvnosti střídá akční Mizery: Na život a na smrt, se dařilo také na zahraničních trzích, kde dohromady posbírala dalších 140 milionů dolarů. S celkovými 295 miliony dolarů za první víkend se V hlavě 2 stává historickým rekordmanem, v žánru animovaných filmů zatím celosvětově žádný nikdy nebyl natolik úspěšný. Přispěly k tomu hlavně výsledky v Latinské Americe. V severoamerických kinech se za první víkend z animovaných děl lépe dařilo jen Úžasňákovým 2 z roku 2018.

V hlavě 2 mělo rozpočet okolo 200 milionů dolarů, už nyní tak tvůrcům začíná vydělávat. Dle oborového webu Deadline.com je výsledek mimořádný a film režiséra Kelseyho Manna předčil všechna očekávání.

Podle Variety.com novinka zachraňuje kina, která v důsledku loňské hollywoodské stávky scenáristů a herců dlouho čekala na srovnatelný hit. Úspěch je to ale také pro studio Pixar, jehož některé nedávné tituly jako Proměnu, Duši nebo Lucu mateřská společnost Walt Disney Company v době pandemie poslala rovnou na streamovací služby.

Celkově filmový trh za rok 2024 meziročně zaostával o 26 procent, po uvedení V hlavě 2 už je to jen o 23,8 procenta, spočítala společnost Comscore.

K dalším potenciálním letním hitům, které by do kin mohly přivést davy diváků, patří horor Tiché místo: První den, animovaný Já, padouch 4, a především superhrdinský Deadpool & Wolverine plánovaný na konec července.

Video: Trailer z filmu V hlavě 2

Film V hlavě 2 začnou česká kina promítat 18. července. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy