40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Do sbírek lublaňské Národní galerie náleží obraz Kvetoucí jabloň od Ivana Grohara.
Do sbírek lublaňské Národní galerie náleží obraz Kvetoucí jabloň od Ivana Grohara. | Foto: Narodna galerija

Slovinský impresionismus

Jízdárna Pražského hradu
16. května až 16. září

Výstava slovinských malířských děl od romantismu k impresionismu, zapůjčených ze sbírky Národní galerie v Lublani, se již konala roku 1980 v pražské Valdštejnské jízdárně. Letos podobně zaměřenou přehlídku, avšak soustředěnou výhradně na impresionistická díla z let 1870 až 1930, chystá Správa Pražského hradu.

"Slovinský impresionismus je na první pohled opožděný projev avantgardního směru poslední třetiny 19. století, přesto jej nemůžeme izolovat od soudobých tendencí art nouveau a symbolismu," avizují pořadatelé, podle nichž měly pro Slovince impresionistické malby Ivana Grohara, Riharda Jakopiče, Matiji Jamy či Mateje Sternena význam po celé 20. století. Češi to budou moci posoudit během léta.

 

Právě se děje

Další zprávy