Stoppardova normalizace na divadelního Oscara nedosáhla

kul
16. 6. 2008 12:00
Vítězem činoherních Tony je Tracy Letts
Deanna Dunaganová - jedna z cen pro hru August: Orange County
Deanna Dunaganová - jedna z cen pro hru August: Orange County | Foto: Reuters

New York - Nejlepší činohrou sezony na Broadwayi se stala hra August: Osage County od Tracyho Lettse o narušené rodině. Cenu Tony získala v pěti kategoriích. Ani jeden divadelní Oscar na rozdíl od loňska naopak nezbyl na britského dramatika českého původu Toma Stopparda; jeho hra Rock'n'roll pátrající v normalizační minulosti někdejší vlasti byla nominována ve čtyřech kategoriích.

Co do počtu trofejí ale dvaašedesátému udílení cen dominovalo nové nastudování muzikálu South Pacific; z jedenácti nominací získalo sedm. Dílo skladatele Richarda Rodgerse a textaře Oscara Hammersteina z roku 1949 má trofeje nejen za velmi výpravné znovuuvedení, ale i za hudební režii, nejlepšího muzikálového herce, scénu, kostýmy, osvětlení a zvuk.

Muzikál o životě Latinoameričanů v newyorské čtvrti Washington Heights měl letos nejvíc nominací, třináct - ale proměnil jen čtyři, byť mimo jiné v prestižních kategoriích nejlepší muzikál a hudbu.

Hlavní vítěz, muzikál South Pacific
Hlavní vítěz, muzikál South Pacific | Foto: Rreuters

Stoppardův Rock'n'roll pak porazil v boji o hlavní cenu pro nejlepší činohru Tracy Letts. Jeho hra August: Osage County o dysfunkční rodině z Oklahomy už dostala letos Pulitzerovu cenu. V Radio Music City Hall v neděli získala také inscenační trofeje za režii, scénografii a hlavní i vedlejší ženskou roli.

I v Česku je dobře známá Lettsova starší hra Zabiják Joe - černá komedie i drama s šokujícím koncem o tom, jak se „obyčejná americká rodinka" rozhodne řešit špatnou finanční situaci vraždou matky, ke které přistupuje se zhruba srovnatelným zaujetím jako k výměně ledničky. Herec a dramatik Letts je také scenáristou loňského filmu Brouk.

Plastici v Národním

O divadelní obdobě filmových Oscarů hlasuje 785 divadelních profesionálů a Stoppard byl v nich loni veleúspěšný. Jeho devítihodinová trilogie o ruských revolucionářích 19. století Na březích Utopie získala sedm cen včetně trofeje pro nejlepší činohry. To z ní udělalo vůbec nejúspěšnějším kus v historii Tony Awards.

Stoppard se narodil v roce 1937 jako Tomáš Straussler v lékařské rodině ve Zlíně. Československo opustil jako nemluvně a nakonec se jeho matka usadila v Anglii.

Jeho Rock´n´roll je reflexí komunistické diktatury a listopadového převratu, začíná v britské Cambridgi těsně po vpádu sovětských vojsk a končí koncertem Rolling Stones na Strahově 19. srpna 1990.

Světové premiéře v Londýně tleskali v červnu 2006 Václav Havel, Mick Jagger i Magor Jirous z Plastiků  - hra totiž není jen o okupaci, ale také o rockové hudbě.

I proto v české inscenaci v Národním divadle vystupují na konci místo Stounů právě Plastic People Of The Universe. Osou příběhu je soudní proces se skupinou, který nastartoval vznik Charty 77, a sjednotil tak kulturní underground s intelektuální opozicí.

Exprezident při premiéře poznamenal, že pro Čechy je samozřejmě určitým způsobem vzrušující vidět, jak jeden z nejlepších anglických dramatiků připomíná jejich vlastní nedávné dějiny.

Čtěte také:
Tenhle Rock´n´roll jsme potřebovali
Stoppard zkontroluje pražský Rock´n´roll
Co pojí Václava Havla s Jamesem Bondem
VIDEO: Plastici hrají ve zlaté kapličce
Havel i Jagger tleskali hře o Plasticích

 

Právě se děje

Další zprávy