VIDEO: Plastici hrají ve zlaté kapličce

kul
22. 2. 2007 12:00
Praha - Nejen dnešní premiéru hry Toma Stopparda Rock'n'roll v Národním divadle předznamenají živá vystoupení Plastic People of the Universe.

Soud se skupinou vedl ke vzniku Charty 77 a jejich příběh patří do hry, která začíná v Cambridgi po vpádu sovětských vojsk do Československa v roce 1968 a končí koncertem Rolling Stones na pražském Strahově 19. srpna 1990.

Historie totalitního Československa je tu zaznamenána z dvojí perspektivy - československých disidentů a anglického levicového intelektuála.

Podívejte se na video ze zkoušky

Autor se premiérového večera osobně zúčastní. Přijede z New Yorku a druhý den odcestuje do Moskvy. Hlavní role ztvární David Prachař, Alois Švehlík, Miluše Šplechtová a Jan Hartl.

Režisér inscenace Ivan Rajmont upozorňuje na marné pokusy domácích dramatiků vyrovnat se se současností. Podle něj jde o první hru, která je obrazem toho, co bylo.

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Nemyslím si, že všichni diváci jsou fandy Plastiků - proto chci, aby tam každý večer byli. Lidé tak uvidí a uslyší, o čem se ve hře mluví," vysvětlil. Hudbu považuje za podstatnou součást inscenace, rock byl tehdy vnímán jako symbol odporu.

Podle dramaturgyně Lenky Kolihové Havlíkové je hra kontrastem dvou světů. Obsahuje i úryvky z disidentské literatury, především polemiku mezi Václavem Havlem, Ludvíkem Vaculíkem a Milanem Kunderou, ale i citace z prací Ivana Jirouse.

"Je až neuvěřitelné, jak s tím autor dokázal pracovat; každá z postav je reprezentantem určitého způsobu myšlení a postojů," uvedla.

Vůbec prvního uvedení Stoppardova textu se loni v červnu zúčastnil v Londýně bývalý prezident Václav Havel, jemuž je hra věnována, Mick Jagger z Rolling Stones nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

Česká první scéna je prvním divadlem na kontinentě, které Stoppardovu novinku po Londýně představí.

 

Právě se děje

Další zprávy