Stoppard zkontroluje pražský Rock´n´roll

ČTK, kul
5. 1. 2007 9:00
Praha - Na české premiéře hry Rock´n´roll bude přítomný i její autor, britský dramatik Tom Stoppard.

Slavnostní premiéru plánuje pražské Národní divadlo na 22. února. V režii Ivana Rajmonta se na jevišti uvedou David Prachař, Alois Švehlík, Miluše Šplechtová, Lucie Žáčková, Jan Hartl, Petra Špalková nebo Ondřej Pavelka.

"Budeme prvním divadlem na kontinentě, které hru po premiéře v Londýně představí," připomíná šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Stoppardův příběh na pozadí událostí komunistického Českoslovenka poprvé uvedlo loni v červnu Royal Court Theatre, kam přišli i Václav Havel s manželkou, básník Ivan Jirous nebo zpěvák Mick Jagger, který je jednou z dramatických postav hry.

Foto: ČTK

Rock´n´roll začíná v Cambridgi po vpádu okupantských vojsk do Československa během Pražského jara a končí koncertem Rolling Stones na Strahově, už ve svobodné době.

Na tento čas se dívá z perspektivy našich disidentů a anglického levicového intelektuála a staví do kontrastu situaci v Anglii a Československu, kde se rock´n´rollová kapela myšleno The Plastic People of the Universe stala symbolem svobody.

Stoppard ve hře zdůrazňuje paradox, že ačkoli Plastici netoužili být politickou kapelou, komunistický režim je proti jejich vůli pasoval do role jednoho ze symbolů odporu vůči totalitě.

Foto: ČTK

Václav Havel po premiéře poznamenal, že je po Čechy samozřejmě vzrušující vidět, jak jeden z nejlepších anglických dramatiků připomíná jejich vlastní nedávné dějiny. "Mne osobně jako autora na tom zaujalo i to, jak taková velmi sofistikovaná a zvláštní hra na jevišti dobře funguje," řekl bývalý prezident.

Tom Stoppard je Čechům dobře známý: narodil se v roce 1937 ve Zlíně jako Tomáš Straüssler, ale ještě jako nemluvně ho rodiče odvezli do Británie. V roce 1977 napsal hru Profesionální faul o českých disidentech, o dva roky později Cahoot´s Macbeth inspirovaný Macbethem upraveným Pavlem Kohoutem pro potřeby bytového divadla.

Rock´n´roll je tak jeho třetí hrou věnovanou reflexi komunistického Československa a po Arkádii druhým titulem na jevišti Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy