Havel i Jagger tleskali hře o Plasticích

15. 6. 2006 12:30
Londýn - Václav Havel, Mick Jagger i Magor Jirous z Plastiků se sešli v Londýně na premiéře hry o okupaci Česka a rockové hudbě.
Foto: ČTK

Hru s příznačným názvem Rock'N'Roll napsal anglický autor českého původu Tom Stoppard a byla uvedena v Royal Court Theatre. České premiéry se příští rok dočká v Národním divadle.

Děj začíná v Cambridge těsně po vpádu sovětských vojsk do Československa v roce 1968 a končí koncertem Rolling Stones na pražském Strahově 19. srpna 1990. Osou příběhu je soudní proces se skupinou Plastic People Of The Universe, který nastartoval vznik Charty 77, a sjednotil tak kulturní underground s intelektuální opozicí.

Foto: ČTK

Stoppard ve hře zdůrazňuje známý paradox, že ačkoli Plastici netoužili být politickou kapelou, komunistický režim je de facto proti jejich vůli pasoval do role jednoho ze symbolů odporu vůči totalitě.

"Síla hry je v jejím závěru," míní režisér Trevor Nunn. "Ten říká: Problém není v systému. I Britové si tedy musejí uvědomit, že nejsou vůči ničemu imunní."

Dobře to funguje, chválil Havel

Havel poznamenal, že je pro Čechy samozřejmě určitým způsobem vzrušující vidět, jak jeden z nejlepších anglických dramatiků připomíná jejich vlastní nedávné dějiny.

"Mne osobně jako autora na tom zaujalo i to, jak taková velmi sofistikovaná a zvláštní hra na jevišti dobře funguje," komentoval představení. A složil poklonu hercům.

Infobox
Autor fotografie: Gallery

Jejich výkonu si cenila i Havlova choť Dagmar: "Smála jsme se a plakala jsem. Velmi se mi to líbilo," ocenila anglické kolegy.
   
Ani Havel, ani Jirous ale nebyli s to odhadnout reakci českého publika na hru. Podle Jirouse by mohla vzbudit nevoli lidí, kteří se snaží právě na tyto situace a na tuto dobu zapomenout.

Večírek s NATO

Po premiéře následoval večírek českého velvyslanectví. Lord George Robertson, bývalý generální tajemník NATO, debatoval s Ivanem Magorem Jirousem, zatímco Václav Havel si vyměňoval názory na hru s Ivanem Hartelem, který kdysi prostřednictvím vydavatelství Boží mlýn dával dohromady k vydání skladby Plastiků.

Mick Jagger pak zašel společně s přítelkyní L'Wren Scottovou za manželi Havlovými na kus řeči.

Herec Rufus Sewell - představující hlavní postavu hry Jana - se chlubil svou angličtinou s perfektním českým přízvukem. "Pochytil jsem to v českých barech. Jednak jsem tam pracoval a jednak posledních pět filmů jsem natáčel v Praze, takže Praha je moje šťastné město. Kdykoli jsem v Praze, mám práci," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy