O post ředitele NG se uchází i bývalý Bémův poradce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 4. 2011 22:00
Komise bude o novém řediteli hlasovat veřejně
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha - O post ředitele Národní galerie se kromě historika umění Jiřího Fajta, šéfa Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela uchází i bývalý poradce tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma Michail Odarčenko. Výběrová komise na ministerstvu kultury ve tředu otevřela obálky s přihláškami a všechny čtyři uchazeče poslala do dalšího kola. 

Pohovory s nimi zahájí 5. května, nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu. Dosavadní ředitel Milan Knížák, který galerii vede od roku 1999, se do výběrového řízení nepřihlásil. Trojice Fajt, Pokorný a Rösel se účastnila konkurzu už loni.

Čtěte také:
Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG
Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Výběrová komise tehdy doporučila ministru kultury Václavu Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Nový ministr Jiří Besser (za TOP 09) konkurz zrušil a vypsal nový. Kritizoval výběrové řízení s tím, že nebyl jasný termní nástupu nového ředitele ani to, co se od něj očekává. Zadání bylo navíc podle něj nekonkrétní a nejasně formulované.

Foto: Aktuálně.cz

Odarčenko jako čtvrtý kandidát na šéfa Národní galerie je pro mnohé překvapením. Pro lidi, kteří se kulturou dlouhodobě zabývají, je to jméno neznámé, říká ředitelka organizace ProCulture Marta Smolíková. Moc o něm prý nevěděli ani členové výběrové komise.

Z veřejně dostupných zdrojů lze zjistit, že Odarčenko působil jako šéf Bémových poradců. Byl také spoluautorem novely zákona, který překvalifikoval sprejerství z přestupku na trestný čin. V letech 1999 až 2007 byl místopředsedou správní rady Nadačního fondu Brána jazyka pootevřená při základní škole v pražské Vojtěšské ulici. Od odchodu z pražského magistrátu působí jako poradce v oblasti podnikání a řízení.

Ministerstvo kultury čelilo kritice, že s výběrovým řízením příliš nespěchá a že jeho konání není dostatečně transparentní. Členové komise, kteří se sešli i s ministrem Besserem, si odsouhlasili, že její složení bude oficiálně zveřejněno a že budou o novém generální řediteli hlasovat veřejně.

 V komisi zasedli mimo jiné kurátor Jiří Machalický, děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík, historik umění Lubomír Slavíček, ekonom Radek Špicar a historik umění Ladislav Kesner ml.

Veletržní palác dostal smrdutou nadílku
Veletržní palác dostal smrdutou nadílku | Foto: Bleskově

Milan Knížák by měl zůstat generálním ředitelem do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měli Knížák a jeho nástupce předávat agendu. Knížák, jenž vede tuto instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

S Besserovým zrušením výběrového nesouhalsila nesouhlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Iniciativa vznikla před třemi lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval novým šéfem Fajta, čímž znevážil mezinárodní komisi.

Seznam členů komise:
Anna Matoušková, náměstkyně ministra (předsedkyně komise)
Ladislav Kesner, člen komise ministra pro otázky galerií
Eva Dittertová, předsedkyně Asociace muzeí a galerií ČR
Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
Lubomír Slavíček, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a.s.
 Jiří Machalický, historik umění
Michaela Vojtová, ekonomická náměstkyně ministra kultury
Hana Červenková, poradkyně ministra kultury pro personalistiku
Marek Kupsa, ředitel odboru pro strategii a dotační politiku MK ČR

 

 

Právě se děje

Další zprávy