Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2011 17:54
Besser už má komisi, ale nejdřív promluví se členy
Foto: Petr Protivánek

Praha - Ministerstvo kultury vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie v Praze. Zájemci se mohou hlásit do 11. března. Dosavadní šéf galerie Milan Knížák, který instituci řídí od roku 1999, by měl podle plánu ministerstva skončit ke konci srpna. 

Úřad nebude oslovovat nikoho napřímo a počká si na kandidáty, kteří se přihlásí. Podmínky konkurzu schválil ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) a souhlasil s návrhem na personální složení výběrové komise. Jména členů komise ale zatím nechce ministerstvo zveřejnit, dokud s nimi se všemi ministr osobně nepromluví a nezíská jejich souhlas.

"Teprve poté, a pouze v případě souhlasu všech členů komise, zveřejníme jejich jména v první den zasedání výběrové komise. V opačném případě budeme postupovat jako v předcházejících případech a složení komise zveřejníme až po skončení výběrového řízení," uvedl ministr.

Foto: Petr Protivánek

Tento postup má prý ochránit členy komise před možným tlakem a mediálním zájmem.  Ministerstvo po zájemcích o funkci požaduje, aby nastínili představy o poslání, cílech a řízení Národní galerie v rozsahu do deseti stran.

Výběrové řízení na ředitele Národní galerie se konalo už loni ještě za předešlého ministra Václava Riedlbaucha. Výběrová komise tenkrát doporučila jmenovat ředitelem NG historika umění Jiřího Fajta.

Riedlbauch ale doporučení komise nakonec nerespektoval a svému nástupci navrhl tři jména - kromě Fajta šlo o ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela. Besser po svém nástupu do čela ministerstva výběrové řízení zrušil s tím, že vyhlásí nové podle jiných pravidel.

Besser kritizoval výběrové řízení s tím, že nebyl jasný termní nástupu nového ředitele ani to, co se od něj očekává. Zadání výběrového řízení bylo navíc podle něj nekonkrétní a nejasně formulované.

Foto: Aktuálně.cz

S tím nesouhlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Iniciativa vznikla před třemi lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval novým šéfem Fajta, čímž podle jejich názoru znevážil mezinárodní odbornou komisi. V zásadě totéž pak zopakovali členové iniciativy ministru Besserovi několik dní poté, co nastoupil do úřadu.

Knížák, jenž vede tuto instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

Jeden ze tří doporučených kandidátů Rösel už řekl, že se přihlásí i do nového konkuru, Pokorný to zvažuje, ale rozhodnutý zatím není. Konkurzu se naopak nejspíš nezúčastní Knížák, blíže vyjadřovat se k tomu ale nechtěl. Své jednoznačné ano, či ne nesdělil ani ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, který se loni hlásil. Po mluvčí galerie Petře Jungwirthové vzkázal, že se zatím nestihl seznámit s podrobnostmi letošního výběrového řízení.

Čtěte také:
Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy