Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 7. 2010 12:35
Iniciativa čas na změnu: Nezklamte kulturní veřejnost
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) chce uzavřít záležitost kolem výběrového řízení na ředitele Národní galerie do konce srpna. Napsal to v odpovědi na otevřený dopis iniciativy Čas na změnu tvořené skupinou výtvarných umělců, pedagogů a odborníků.

Iniciativa vznikla už před dvěma a půl lety; od té doby usiluje o změnu směru NG. Galerii vede od roku 1999 Milan Knížák, jenž poměrně brzo po nástupu popudil proti sobě značnou část odborné veřejnosti.  Ta mu vyčítala, že namísto modelu čtyř autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání a začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Vývoj kauzy:
Knížák: Ostuda by byla, kdyŽ BUDE šéfem Fajt
Fajt: Bez Národní galerie ztratí Knížák svůj vliv
Knížákovi kritici píšou budoucímu ministrovi
Jiří David : Zachutnala Riedlbauchovi moc?
Jmenujte do čela NG Fajta, píše David
Doporučila komise za Knížákova nástupce Fajta?

Hlásí se do konkurzu opět Milan Knížák?
O Knížákovo křeslo v NG má zájem osm lidí
Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu

Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG

Členové iniciativy poslali Besserovi dopis v pondělí 19. července, podepsali ho například předsedkyně Uměleckohistorické společnosti Milena Bartlová, historik umění Jiří Šetlík, režisér Václav Marhoul, výtvarníci Jiří David, Viktor Pivovarov, Krištof Kintera, Petr Nikl, Josef Bolf a desítky dalších.  Zároveň zopakovali, že jsou ochotni kdykoli své postoje obhájit při osobním setkání.

Ministr jim sepsal odpověď o pár dnů později. "Ubezpečuji vás, že se celou záležitostí budu podrobně zabývat v co možná nejkratším čase," slíbil Besser v dopise.

Foto: Aktuálně.cz

"Pečlivě se seznamuji se všemi materiály včetně protokolu o výběrovém řízení a v nejbližší době budu hovořit se svým předchůdcem Václavem Riedlbauchem a rovněž s českými členy výběrové komise," napsal ministr.  Ve svých předchozích reakcích ovšem nevyloučil, že vypíše nové výběrové řízení na ředitele NG.

Jeho předchůdce Riedlbauch uspořádal výběrové řízení na nového ředitele. Mezinárodní výběrová komise určila jako kandidáta na nového šéfa NG historika umění Jiřího Fajta. Riedlbauch ale nakonec rozhodnutí přenechal svému nástupci a doporučil mu tři jména.  Kromě Fajta jde o současného ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Riedlbauch se podle svých slov rozhodl odložit jmenování po dohodě s tehdejším „úřednickým" premiérem Janem Fischerem, který ministrům doporučil nedělat už závažné kroky. Zároveň prohlásil, že je to jeho prohra i liknavost; prý nestihl prověřit hospodaření NG v době, kdy tam působil Fajt.

Foto: Aktuálně.cz

Někteří umělci a novináři nicméně spekulovali, že na ministra kultury byl vyvíjen tlak, aby největšího favorita do funkce nedosadil.  Například výtvarník Jiří David, který se v kauze NG angažuje dlouhodobě, hned vzkázal, že je "velmi zklamán, roztrpčen a znechucen rozhodnutím ministra, který hrubě znevážil své odborné poradní grémium, své slovo, ale především  ostudně udělal z mezinárodní výběrové komise zbytečné panáky, trapnou stafáž pro zdejší zpolitizované divadélko".

V zásadě totéž nyní zopakovali signatáři a dodali:  "Vážený pane ministře, byl jste nominován politickou stranou TOP 09, kterou podpořilo v parlamentních volbách mnoho lidí z kulturní a umělecké veřejnosti s nadějí, že svou novou politikou přispěje k pozitivnímu obratu ve vnímání role kultury v životě české společnosti. Jsme přesvědčeni o tom, že tuto důvěru nezklamete a nebudete se ve věci budoucího vedení Národní galerie řídit účelově překroucenými informacemi, jejichž jediným smyslem je udržení Milana Knížáka ve vedení současné Národní galerie a zakonzervování stavu, který se začal za ministra Václava Riedlbaucha slibně otevírat demokratické proměně."

 

Právě se děje

Další zprávy