Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2010 15:00
Má ochota ochabla, říká vítěz jarního konkursu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Favorit zrušené soutěže na obsazení postu generálního ředitele Národní galerie Jiří Fajt se ještě nerozhodl, zda se přihlásí do nového výběrového řízení. Prohlásil ale, že jeho ochota "ochabla".

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) se v půlce srpna rozhodl zrušit výběrové řízení, které vypsal jeho předchůdce ve Fischerově vládě Václav Riedlbauch.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Vývoj kauzy:
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Ministr zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Knížák: Ostuda by byla, když bude šéfem Fajt
Fajt: Bez Národní galerie ztratí Knížák svůj vliv
Knížákovi kritici píšou budoucímu ministrovi
Jiří David : Zachutnala Riedlbauchovi moc?
Jmenujte do čela NG Fajta, píše David
Doporučila komise za Knížákova nástupce Fajta?

Hlásí se do konkurzu opět Milan Knížák?

Výběrová komise s mezinárodním zastoupením navrhla ministru Riedlbauchovi jmenovat právě Jiřího Fajta, který v 90. letech v Národní galerii vedl sbírku starého umění. Riedlebauch nechal rozhodnutí až na nového ministra a navrhl mu hned rtři jména: kromě Jiřího Fajta ještě Marka Pokorného, ředitele Moravské galerie Brno, a ekonoma Vladimíra Rösela.

Současný ministr Besser nakonec ale výběrové řízení zrušil. Rozhodl, že vypíše nové - s tím, že současný ředitel Milan Knížák povede Národní galerii  do konce srpna příštího roku.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Jiří Fajt působí momentálně na univerzitě v Lipsku a jako hostující profesor i v Berlíně. Z Národní galerie odešel právě pro neshody se současným generálním ředitelem Milanem Knížákem a teď se s ním soudí - žádá po něm omluvu za výroky, že Fajt "galerii zruinoval." 

Po návratu z dovolené odpověděl fajt Aktuálně.cz písemně na otázky ohledně dalšího možného vývoje a svého angažmá v něm.

Co říkáte zrušení výběrového řízení?
Po vývoji z posledních týdnů jsem vlastně nic jiného ani neočekával. Předchozí ministr Václav Riedlbauch sestavil respektuhodnou výběrovou komisi, poprvé (a bohužel asi naposledy) s mezinárodní účastí, vypsal výběrové řízení. To vše ovlivnilo i mě, když mě k účasti vyzval. Škoda ale, že nakonec patrně podcenil sílu politických tlaků zevnitř vlastního úřadu, z Hradu i podhradí, a nenašel tolik síly, aby nepodlehl manipulativní kampani založené na vykonstruovaných a nepodložených obviněních, jejichž jediným cílem bylo zabránit naplnění výsledku výběrového řízení.

Jak se stavíte konkrétně k námitce Jiřího Bessera, že zástupci  ministerstva neměli v komisi rozhodující hlas?
Takto nastavilo parametry výběrového řízení samo ministerstvo. A že by nemělo rozhodující hlas? To je falešný argument. Vždyť přece ministr nakonec ředitele nejmenoval, takže rozhodující hlas měl.

Obecně podle mého soudu skutečně platí, že zřizovatel by měl mít v podobných komisích plnohodnotné zastoupení. Jsem dokonce přesvědčen, že by jeho zástupce měl těmto komisím předsedat. Pokud se ale neobsazuje zrovna politická trafika, což se - doufejme už v případě NG nestane, neměli by být ministerští úředníci v komisi v převaze, aby nezanikl tak důležitý hlas odborné veřejnosti. Nový ministr je tím, kdo ponese politickou zodpovědnost za jmenování Knížákova nástupce; je tak naprosto legitimní, že chce mít celý proces výběru pod kontrolou.

Foto: Aktuálně.cz

Přihlásíte se do nového výběrového řízení?
To nevím. Po zkušenosti z uplynulých měsíců moje počáteční ochota angažovat se dosti ochabla. Považuji za nehorázné, že nikdo kandidátům ani nepovažoval za slušné sdělit, jaký je stav věcí, resp. výsledky výběrového řízení, nemluvě o poděkování za účast. Takovou zprávu jsem obdržel až nyní za nového ministra. A hlavně mi chybí jasné zadání, resp. představa dalšího směřování NG, která nejspíše vzejde z jednání právě založené ministerské poradní komise. Každopádně bych nikdy ani na chvilku neuvažoval o funkci, jejíž náplní by mělo být pokračování v tradici Knížákovy Národní galerie.

Pokud byste šel do nového výběrového řízení - s jakou vizí?
Před časem jsem slíbil, že celou koncepci, s níž jsem vyhrál zrušené výběrové řízení, zveřejním, jakmile bude řízení oficiálně ukončeno. Tak se nejspíš právě teď stalo, takže v nejbližších dnech celý materiál umístím na svém blogu na Aktuálně.cz. Tam se budou moci zájemci seznámit s úplným textem.

Kdybyste měl stručně shrnout. Jak vypadá Národní galerie právě teď?
NG je autokraticky řízená zbytnělá instituce, která ztratila schopnost pružně reagovat na měnící se roli muzea umění v globalizující se společnosti 21.století; postrádá schopnost oslovit atraktivními tématy širokou veřejnost. Vztah jejího vedení k soudobé výtvarné scéně lze označit bezmála za sektářský.

Foto: Aktuálně.cz

Ve většině objektů NG nenabízí ani základní, ve světě dnes běžný návštěvnický standard včetně kaváren, restaurací a muzejních obchodů. Měřeno výší vstupného se však spolehlivě řadí k nejdražších muzeím na světě! NG se provincionalizovala, už dávno nehraje "první housle" na domácí muzejní scéně - a na mezinárodní scéně jakoby vůbec neexistovala.

A jaká by tedy NG měla být?
Funkční, jednoduše strukturovaná a v odborných činnostech týmově řízená instituce, statutárně a ekonomicky stabilizovaná s vícezdrojovým financováním. Komunikativní instituce, která je otevřená veřejnosti a využívá potenciál uměleckých sbírek k estetické a kulturně-osvětové kultivaci společnosti. S ambiciózním výstavním, vědecko-výzkumným a publikačním programem.


V jaké fázi je teď Váš soudní spor s Milanem Knížákem, po kterém jste chtěl omluvu?
V současnosti žaloba leží u Městského soudu a čekáme na zahájení řízení. Pevně věřím, že si soud opatří veškeré materiály včetně oněch 1200 stran dokládajících můj „ničivý" dopad na hospodaření NG, o kterých mluví Milan Knížák. Rád se s nimi seznámím.

Můžete "aktuálně" shrnout Knížákovu éru v čele NG?
Egocentrismus Milana Knížáka změnil NG na one-man show. Řada schopných odborníků instituci opustila;ti, kteří zůstali, se raději neprojevují a v tichosti přežívají. Knížákova akviziční politika v oblasti současné tvorby poznamenaná nekriticky subjektivní selekcí zanechala nesmazatelné stopy na tváři sbírky.


Knížák v jednom z rozhovorů prohlásil, že nevidí žádného svého nástupce. Vidíte vy - tedy kromě sebe, když jste se přihlásil do konkursu  - další osobnosti, které by mohly NG vést?
Ta slova mě mě nepřekvapují, protože tak jako Milan Knížák přece nikdo, ale skutečně nikdo NG vést nemůže. Říkám to také, ale pochvala to určitě není. Určitě nejsem jediný na světě, který by NG mohl vést. V této souvislosti znám několik osobností z domova i ciziny, které by to dokázaly rozhodně lépe než současný ředitel …

 

Právě se děje

Další zprávy